© Interpol

‘Postergirls van ISIS leven nog en zijn zwanger’

De twee tienermeisjes die in april vanuit Wenen naar Syrië trokken om er de ‘postergirls’ van ISIS te worden, leven nog. Meer zelfs: Sabina Selimovic (15) en Samra Kesinovic (16) zijn in goede gezondheid én zwanger, meldt The New York Post. Dinsdag deed een gerucht de ronde dat een van de meisjes gedood was, maar dat wordt nu ontkend.

Guy Stevens

Sabina Selimvovic (15) en Samra Kesinovic (16), Bosnische meisjes die al jarenlang in Oostenrijk wonen, verdwenen in april spoorloos van de ene dag op de andere. Toch kwam al snel uit waar ze naartoe waren. Op foto’s pronkten ze immers fier met grote geweren tussen bewapende mannen. Ze hadden zich bij terreurgroep Islamitische Staat (ISIS) gevoegd om er te strijden.

Dinsdag deed het gerucht plots de ronde dat een van de meisjes gedood zou zijn. Bevestiging vanuit de overheid kwam daar nooit van, maar een woordvoerder van het Oostenrijkse ministerie van Binnenlandse Zaken meldde wel dat de ouders van beide tieners ervan op de hoogte gebracht waren dat de kans bestond dat hun dochter overleden was.

Die geruchten blijken niet waar te zijn. Via een anonieme WhatsApp-account namen de meisjes woensdag contact op met vrienden in Oostenrijk om te zeggen dat ze nog leven. Meer zelfs: ze zouden allebei ook zwanger zijn, schrijft The New York Post.

Toch zijn ze er bij de Oostenrijkse overheid nog niet van overtuigd dat beide meisjes nog leven. De hulpdiensten wijzen erop dat het ook zou kunnen dat de anonieme berichten verstuurd zijn door ISIS-strijders in Syrië. De jihadisten van ISIS staan er immers voor bekend dat ze meisjes nooit zouden toestaan om sociale media te gebruiken. ‘We vermoeden wel dat ze getrouwd zijn’, zegt een woordvoerder van de Oostenrijkse politie, die samen met Interpol een onderzoek naar de meisjes voert.

‘Piepjonge ISIS-strijdster uit Oostenrijk vermoord in Syrië’

© Interpol

Een van de twee piepjonge Oostenrijkse studentes die in april naar Syrië vertrokken om er te strijden met de terreurgroep Islamitische Staat (ISIS), zou vermoord zijn. Dat melden lokale media, maar werd nog niet bevestigd. ‘We hebben haar ouders wel verwittigd dat hun dochter dood zou kunnen zijn’, zegt de Oostenrijkse overheid.

Amper 15 en 16 jaar zijn ze, maar toch vertrokken Sabina Selimovic en Samra Kesinovic in april naar Syrië. De Oostenrijkse meisjes wilden er aan de zijde van terreurgroep ISIS meevechten in de ‘heilige strijd’. Later doken foto’s op van de meisjes waarop ze poseerden met kalasjnikovs, omringd door gewapende mannen.

Uithangbord

Omdat de twee scholieren uit Wenen aantrekkelijke meisjes zijn, groeiden ze al snel uit tot het uithangbord van de organisatie. ISIS gebruikt hun foto’s gretig in hun propaganda. De terreurgroep hoopt zo andere jongeren te overtuigen om te komen meevechten. Die aanpak kende al bijna succes, want twee andere tienermeisjes - 14 en 16 jaar oud - konden vorige week nipt worden tegengehouden toen ze vanuit Oostenrijk naar Syrië wilden reizen.

Dood?

Sinds maandag duiken berichten op in de media als zou een van de meisjes intussen gedood zijn. Over welk van de twee het gaat, is nog onduidelijk. Het nieuws werd ook nog niet bevestigd door officiële bronnen. ‘We hebben de geruchten ook gehoord en hebben het gecheckt, maar we kunnen nog niet met zekerheid zeggen dat het waar is. De ouders werden wel al op de hoogte gebracht dat de mogelijkheid bestaat dat hun dochter om het leven is gebracht’, zegt Alexander Marakovits, woordvoerder van het ministerie van de Oostenrijkse dienst Binnenlandse Zaken.