© AFP

Onderzoekskantoor looft 23 miljoen euro uit voor naam daders MH17

Het Duitse bedrijfsrecherchebureau Wifka heeft een beloning van 23 miljoen euro uitgeloofd voor wie de daders weet te noemen van het neerhalen van het Maleisische passagiersvliegtuig op vlucht MH17. Wifka wil ook weten wie de opdrachtgevers waren, waar de daders nu zijn en wie hen beschermt, zo staat op de website van het bedrijf.

tomas

Wifka zegt er niet bij wie zijn opdrachtgever(s) zijn. Wel vermeldt het recherchebureau dat informatieverstrekkers een nieuwe identiteit wordt aangeboden. Dat is een belofte die op een legale manier doorgaans alleen door staten kan worden gedaan, in het kader van een getuigenbeschermingsprogramma.

Volgens het Duitse zakenblad Capital dat als eerste over de beloning berichtte, gaat het om het hoogste bedrag ooit: voor terreurbaas Osama bin Laden hadden de VS zo 25 miljoen dollar (19 miljoen euro) over.

Directeur Josef Resch van Wifka zei tegen Capital dat hij zelf de identiteit van de opdrachtgevers niet kent. Hij heeft in diverse landen ontmoetingen met tussenpersonen gehad. Een van hen sprak met een Zwitsers accent.

De beloning is gedeponeerd bij een bank in Zwitserland. Wifka belooft tipgevers “absolute vertrouwelijkheid”. Belangstellenden wordt geadviseerd contact op te nemen via een advocaat en niet onnodig details te noemen aan de telefoon of via e-mail.