© REUTERS

‘De Wever is terecht bang voor aanslagen in Antwerpen’

‘Schrik niet als er in België aanslagen worden gepleegd, want ook de Belgische regering heeft moslims de oorlog verklaard’, dat zegt een Belgische strijder van de Islamitische Staat (ISIS) deze week in Knack. Hans Bonte, de burgemeester van Vilvoorde, waarschuwt intussen voor een nieuwe golf van radicalisering in de Vlaamse steden.

jns

Montasser AlDe’emeh, die aan de UAntwerpen onderzoek voert naar Belgische Syriëstrijders, kwam in contact kwam met de Antwerpse jongeman die nu in Syrië vecht aan de zijde van ISIS. In Knack publiceert hij deze week de gesprekken die hij eerder deze maand voerde met de man.

Volgens de Antwerpse strijder is burgemeester Bart De Wever terecht bang voor terreuraanslagen in Antwerpen. ‘De kans is groot. Als men de moslims met rust zou laten, zou er niets gebeuren. Maar men begint mensen op te sluiten, zoals Abu Imran en mensen die naar Syrië willen komen. Dan bestrijd je ISIS, de islam en onze broeders en zusters. Actie roept reactie op. Blijf van ons af, dan blijven wij van jullie af.’

AlDe’emeh hoopt door zijn gesprekken met strijders van ISIS te weten te komen wat hen drijft. Van de Antwerpse jongeman kreeg hij te horen dat de schokkende onthoofdingen van journalisten ‘rechtvaardig’ zijn. ‘Zolang Amerika ons blijft bombarderen zullen er koppel rollen van Amerikanen en Britten. Dat is geen dreigement maar een belofte’, klinkt het.

Volgens de Vilvoordse burgemeester Hans Bonte kan het Amerikaanse offensief tegen ISIS ook in ons land een nieuwe golf van radicalisering veroorzaken. ‘De laatste maanden was het hier rustig, maar nu neemt de spanning weer toe’, zegt Bonte in Het Laatste Nieuws. ‘We moeten ons realiseren dat de strijd tegen ISIS ook hier gevolgen zal hebben. In mijn stad hoor ik er nu dagelijks over praten. En het gaat dan vaak niet over een gerechtvaardigde strijd tegen het terrorisme, maar over het Westen dat de islam bombardeert.’

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio