© Reuters

Richard III gedood door twee slagen op blote hoofd

De Engelse koning Richard III, die tijdens de slag bij Bosworth (1485) gedood werd, is omgekomen door de verschillende slagen op het hoofd die zijn belagers hem toedienden. Volgens forensische artsen die de in 2012 opgegraven schedel onderzocht hebben, werden twee slagen op de schedel de Engelse koning heel snel fataal. Het onderzoek, gepubliceerd in het vaktijdschrift The Lancet, heeft uitgewezen dat de koning op dat moment al op de grond lag en eerdere bevindingen bevestigd dat hij geen helm droeg.

gjs

Uit de analyse van de wetenschappers blijkt dat de laatste Engelse koning die op het slagveld omkwam, door een of meer mensen werd aangevallen. Negen van elf slagen, duidelijk toegediend tijdens een gevecht, kwamen neer op zijn schedel. Een ander mogelijk fatale slag kwam neer op zijn bekken.

De hoofdwonden komen overeen met enkele getuigenissen over de veldslag kort na de feiten.

'De afwezigheid aan verdedigingswonden wijst erop dat hij, behalve een helm, de rest van zijn harnas wel nog droeg', zegt Sarah Hainsworth, professor aan Leicester University en co-auteur.

Onder een parkeerterrein in Leicester werd in 2012 het stoffelijk overschot van Richard III gevonden.

Volgens de overlevering werd de koning op 22 augustus 1485 gedood tijdens de slag bij Bosworth, nabij Leicester. Richard zou zijn paard hebben moeten achterlaten nadat het kwam vast te zitten in een moeras, en werd hij vervolgens gedood. Zijn dood vormde het einde van de Rozenoorlog, een dertig jaar durende machtsstrijd tussen Richards House of York en het rivaliserende House of Lancaster.

MEER OVER wetenschap