© BELGA

Dehaene in postuum verschenen interview: ‘België is land van mentale minderheden’

'België is een land van mentale minderheden.' Dat zegt oud-premier Jean-Luc Dehaene, die in mei is overleden, in een postuum verschenen interview in het Franse tijdschrift Outre-Terre, dat zich toelegt op geopolitiek. Het nieuwe nummer van Outre-Terre, dat driemaandelijks verschijnt, wijdt bijna 400 pagina’s aan België.

gjs

'Iedereen, zowel Vlaming als Waal, voelt zich in de minderheid', zegt Dehaene. 'Daardoor komt het bijvoorbeeld dat in de jaren zeventig de Walen vragende partij waren voor economisch federalisme en de Vlamingen enkel om culturele autonomie vroegen. (...) In Vlaanderen is dit minderheidscomplex geëvolueerd en heeft het een economische wending genomen.'

Dehaene stelt in het interview vast dat België geëvolueerd is naar een land met gescheiden politieke partijen, media en publieke opinies, een realiteit die nog versterkt wordt door het 'populistische' discours van politici als N-VA-voorzitter Bart De Wever. Toch bleek Dehaene ervan overtuigd dat België op korte of middellange termijn niet zal barsten.

Aan het nummer ‘(Dé)blocage belge’ van Outre-Terre werkten politici, politicologen, historici en journalisten uit het noorden en het zuiden van het land mee. Donderdagavond wordt het themanummer officieel voorgesteld aan de Université Saint-Louis in Brussel.