© Insecta

Damhert biedt vanaf oktober wormburgers aan in de supermarkt

België wordt het eerste Europese land waar burgers, schnitzels en nuggets in de winkelrekken liggen die gemaakt zijn van gemalen wormen. Dat klinkt viezer dan het is, want het zou smaken naar ‘noten met een vleugje spek’. De primeur is voor het Limburgse bedrijf Damhert van onderneemster/politica Grete Remen.

Frank Poosen

Wormburgers waren op de zomerfestivals al te verkrijgen, al durfde lang niet iedereen ervan te proeven. In de supermarkten was het tot nu toe nog niet te koop, maar producent Damhert brengt daar vanaf 1 oktober verandering in met Insecta, een lijn vleesvervangers op basis van buffalowormen.

‘Aan niets is te zien dat er insecten in de producten zitten’, zegt Lisa Lamorgese van Damhert. ‘De wormen worden eerst gevriesdroogd en daarna vermalen. De rest van het productieproces is identiek aan dat van andere vleesvervangers.’

De wormburgers, -nuggets en -schnitzels zullen te koop zijn in alle grote supermarkten behalve Aldi, Lidl en Colruyt, zegt Damhert. Al is het volgens Delhaize nog lang niet zeker of zij de wormburgers in de rekken zullen leggen.

NIET TE MISSEN