© Sophie Pycke

Konijnplaag treft Daensplein in stadskern

De buurtbewoners van het Adolf Daensplein in Sint- Niklaas hebben last van een konijnenplaag.

SOPY

Een familie konijnen is al meer dan een jaar aan het kweken op het plein in het stadscentrum. “Ze doen hun reputatie alle eer aan”, grapt Guido Naudts. “Wat begon als een kleine groep konijnen groeide snel uit tot een populatie die veel te groot is voor een stadswijk. Het aantal woekert zodanig dat ze ook de voortuintjes beginnen om te ploegen en daar naar eten zoeken. Soms zitten ze zelfs al op het aangrenzende Sint-Jansplein.

Ze maken niet alleen gaten in het gazon, maar laten ook overal hun keutels achter.”

De katten in de buurt zijn gefascineerd door zoveel natuurlijk wild, maar die gefocuste aandacht is niet altijd goed voor de kleine jagers.

“De voorbije maanden zijn er al vier katten aangereden omdat ze achter konijnen aan zaten. Ik vind het koddige dieren, net als mijn kleinkinderen die er elke keer naar willen gaan kijken. Maar te veel is te veel.”

Dat vindt ook gemeenteraadslid Patric Gorrebeeck (CD&V), die de buurt bijstaat in haar vredelievende strijd. “Als we dit probleem op zijn beloop laten, wordt het erger.

Ik weet niet of er een pasklaar antwoord bestaat, of de dierenbescherming of een dierenarts misschien kan helpen, maar er moet wel iets gebeuren”, aldus Gorrebeeck. “Een vijftal maanden geleden meldde ik een soortgelijk probleem: vijftien kraaiende hanen in de Puitvoetstraat die zelfs een bewoner hebben doen verhuizen. Ook daar moet gehandeld worden.”

Het stadsbestuur gaf al de opdracht aan een wildbeheereenheid van Natuur en Bos om de dieren op humane wijze te vangen. “Een wildbeheereenheid bestaat uit jagers die erkend zijn door Natuur en Bos”, reageert schepen voor Dierenwelzijn Wout De Meester (Groen). “Zij zullen fretjes in de holen van de konijnen sturen zodat ze er aan de andere kant uitkomen en in de netten van de jagers terechtkomen.”