105-jarige steekt als eerste pontonbrug Schelde over

Antwerpen -

De 105-jarige Josée Heyrman is de allereerste die vandaag de tijdelijke herdenkingsbrug op de Schelde is overgestoken. Uniek: zij is de enige nog levende Antwerpenaar die honderd jaar geleden de ‘oorlogsbrug’ tussen Linker- en Rechteroever gebruikte.

Toen Antwerpen in 1914 een belangrijke verschansingsplaats werd voor het leger, volstonden veerboten niet meer voor de verbinding met Linkeroever. Er was een andere manier nodig om troepen en materiaal over de Schelde te brengen. Het werd een tijdelijke brug, die in zeven dagen werd gebouwd en rustte op 25 binnenschepen.

“Voor ons, vanop Linkeroever, was het een handige manier om de stad te bereiken”, vertelt de 105-jarige Josée, die nog verrassend helder is en zich die ene keer dat ze met haar moeder mee mocht, nog herinnert. “Het was een hele lange brug, dat staat me nog goed bij. Als ik voor me keek, was ik niet bang. Maar als ik opzij keek, naar het klotsende water, was ik wel bang.”

Later zag Josée ook de vluchtelingenstroom van mensen die over de brug richting Linkeroever en dan richting Zeeuws-Vlaanderen trokken. “Dat leek wel een processie.” De familie Heyrman vluchtte trouwens ook zélf de stad uit, voor het oorlogsgeweld.

In een nieuwe jurk stapte Josée, tesamen met het koningspaar als een van de eersten de herdenkingsbrug over.