© BELGA

Greenpeace: ‘Historische blunder om Doel 1 en 2 langer open te houden’

Milieuorganisatie Greenpeace kan de beslissing van de federale regeringsonderhandelaars om indien nodig de levensduur van Doel 1 en 2 met tien jaar te verlengen, niet begrijpen. Ze spreekt van een 'historische blunder' en wijst erop dat een langere levensduur een verzekerde energietoevoer voor de komende twee winters helemaal niet garandeert en in de praktijk wellicht zelfs onhaalbaar is. Greenpeace waarschuwt ook voor de veiligheid van de burgers.

gjs

Greenpeace wacht nog op meer duidelijkheid over de randvoorwaarden die N-VA, CD&V, Open VLD en MR verbinden aan het langer openhouden van de centrales, maar noemt de beslissing van dinsdag nu al 'totaal contraproductief'. 'Onze kerncentrales vormen de oorzaak van de problemen met de energiebevoorrading die België treffen', zegt energiecampaigner Eloi Glorieux. 'Door ze langer open te houden, stellen de onderhandelaars ons land nog meer bloot aan het risico van een stroomtekort. Dit is gewoon waanzin.'

Bovendien komt volgens Greenpeace de veiligheid van de bevolking in het gedrang. Doel 1 en 2 werden in 1975 in gebruik genomen en werden ontworpen om 30 jaar mee te gaan. 'Zelfs met peperdure oplapoperaties is het onmogelijk om ze op het veiligheidsniveau te brengen dat vandaag vereist is', zegt Glorieux. 'Het tien jaar langer openhouden van deze verouderde reactoren kan enkel als er fundamenteel wordt ingeboet aan veiligheid. Indien iemand vandaag een nieuwe reactor zou bouwen van hetzelfde type als Doel 1 en Doel 2, zou die nooit een vergunning krijgen.'

Greenpeace verwacht dat het FANC nu ten volle zijn rol zal spelen als onafhankelijk toezichthouder. 'Als het instemt met deze levensduurverlenging is het zijn laatste greintje geloofwaardigheid verloren', zegt Glorieux.

De milieuorganisatie betreurt ook dat de onderhandelaars 'alle investeringen in milieuvriendelijke en duurzame structurele oplossingen verhinderen'.