© LuMa

Terrassen op De Coninckplein mogen langer blijven staan

Er komt een versoepeling van het terrassenreglement op het De Coninckplein. Een mogelijkheid is dat bij een evenement de terrassen langer open blijven. De cafébazen vragen een aanpassing.

Sacha Van Wiele

De cafébazen aan het De Coninckplein trokken in juli aan de alarmbel. Met het huidige reglement moeten ze hun terras om 20.30u al sluiten. Dat was naast het alcoholverbod een van de maatregelen om de overlast op het plein te bestrijden.

“Deze maatregelen hebben hun vruchten afgeworpen”, zegt gemeenteraadslid Robert Voorhamme (sp.a). “Ondertussen hebben andere types van ondernemers zich op het plein gevestigd. Die dragen bij aan de opwaardering van de buurt. Maar het terrassenreglement dreigt nu een averechts effect te hebben. Of er nu volk op het terras zit of niet, de politie is zeer streng tijdens de controles. Het zou spijtig zijn als de goede ondernemers nu de dupe worden van de geschiedenis.”

Burgemeester Bart De Wever (NVA) heeft begrip voor de vraag van de cafébazen. “De vraag van de ondernemers wordt bekeken door de politie en de dienst Samen Leven”, zegt de burgemeester. “We moeten met het terrassenreglement inspelen op de veranderde situatie op het plein. Ik ga dan ook een versoepeling voorstellen bij het eerste overleg met de betrokkenen. Een optie is dat bij een evenement op het plein de terrassen langer mogen open zijn. Het zal in eerste instantie een proefproject zijn, dat na een positieve evaluatie definitief kan worden.”

Alcoholverbod

Het Antwerpse schepencollege besliste om het alcoholverbod uit te breiden naar het Kievitplein aan het station Antwerpen-Centraal. “Het gebied waar het alcoholverbod nu van kracht is, vormt met deze uitbreiding een logisch geheel rond het station”, zegt De Wever. “Het is niet ons opzet om het nog verder uit te breiden. Bovendien is en blijft dit een tijdelijke maatregel.”