‘Doel 1 en 2 langer openhouden is onverantwoord’

Foto: BELGA

‘Doel 1 en 2 langer openhouden is onverantwoord’

Print

'Dat de federale regeringsonderhandelaars beslist hebben om de kerncentrales Doel 1 en Doel 2 tien jaar langer open te houden, is onverantwoord en kortzichtig. Ze werden in 1975 in gebruik genomen en zijn de oudste van de wereld. Dit is bijna niet te begrijpen.' Dat zegt sp.a-Kamerfractieleidster Karin Temmerman woensdag.

N-VA, Open Vld, CD&V en MR kwamen overeen de levensduur van de twee centrales te verlengen als de beschadigde reactoren in Doel en Tihange buiten gebruik blijven. Ook de aanvoer vanuit het buitenland zal worden bekeken. Tegen het einde van het jaar moet de bevoorradingszekerheid op basis van die parameters 'geobjectiveerd' worden. 'Men zou de producenten moeten stimuleren om in alternatieven voor kernenergie te investeren, maar men doet nu net het omgekeerde', bekritiseert Temmerman.

'Doel 1 en 2 zijn op dit moment nog steeds open. Om de bevoorradingszekerheid voor deze winter te garanderen, hoef je ze echt geen tien jaar langer op te houden', zegt Temmerman. Eerder kwam de regering-Di Rupo overeen ze in 2015 te sluiten. Die wet op de kernuitstap zou dus snel opnieuw bekeken worden - in ieder geval wil de toekomstige federale coalitie de datum van 2025 om alle kerncentrales definitief te sluiten, behouden.

Nu er verschillende centrales in België uitgevallen zijn, wordt aangetoond dat kernenergie niet onfeilbaar is, vindt Temmerman. 'Laat ons zoeken naar de alternatieven die die zekerheid wel bieden.' Ze betreurt dat nu opnieuw geïnvesteerd wordt in 'energie van het verleden'.

Temmerman wijst erop dat het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) gewaarschuwd heeft dat er in Doel 1 en Doel 2 ingrepen moeten gebeuren om ze langer open te kunnen houden. Mogelijk zullen die noodzakelijke investeringen in de vele honderden miljoenen euro lopen, vreest ze. In ieder geval zal de sp.a erop toezien dat het FANC de voorwaarden om de centrales langer open te houden, handhaaft.

Temmerman vindt het vooral van Open Vld vreemd dat ze de verlenging van de levensduur principieel mee goedkeurt.

Groen: ‘Knieval voor Electrabel’

De verlenging van de levensduur van de kerncentrales van Doel 1 en 2 is volgens de groenen 'een knieval voor Electrabel'. 'Hier is maar één winnaar en dat zijn niet de burgers of de kmo’s. De N-VA-regering organiseert miljoenentransfers richting Parijs', reageerde Kamerfractieleider Kristof Calvo (Ecolo-Groen) dinsdagavond op het akkoord dat de federale onderhandelaars bereikt zouden hebben over het energiebeleid.

Voor Calvo is het 'onaanvaardbaar' dat België beslist om twee eenheden uit 1975 tien jaar langer te laten werken, 'op een moment dat nooit zo duidelijk is geweest dat er problemen zijn met de kerncentrales'. De Kamerfractieleider van de groenen vreest ook dat de beslissing een funeste impact zal hebben op de ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen. 'Dit is een slag in het gezicht van iedereen die in windmolens wil investeren.'

Nu in het nieuws