Instorting kerk in Lagos eiste uiteindelijk 67 Zuid-Afrikaanse doden

Bij de instorting van een kerk in het Nigeriaanse Lagos enkele dagen geleden zijn volgens de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma 67 Zuid-Afrikanen omgekomen. Er vielen ook heel wat gewonden, aldus de president in een toespraak aan de natie.

kidr

Het ingestorte gebouw was een van de meest bezochte Nigeriaanse evangelische kerken en maakte deel uit van het kerkgebouw van de beroemde Nigeriaanse televisieprediker TB Joshua, The Synagogue Church of All Nations. Het gebouw omvatte ook een hotel waar buitenlandse aanhangers van de prediker werden ondergebracht. Op het moment van het drama waren er werken bezig aan het gebouw.

'Onze gedachten gaan uit naar de families, vrienden en collega’s die hun naasten hebben verloren in deze pijnlijke tragedie. De hele natie deelt de pijn van de moeders, vaders, dochters en zonen die hun naasten hebben verloren', aldus Zuma. De president beloofde ook hulp aan de families die naar Nigeria willen om er de lichamen van de overledenen te identificeren.

TB Joshua, die als 'de profeet' door het leven gaat, gaat prat op zijn genezende gaven en zijn voorspellingen. Zijn kerk krijgt naar eigen zeggen 'duizenden plaatselijke en buitenlandse bezoekers' over de vloer. Hij zou onder andere de crash van vlucht MH17 van Malaysia Airlines hebben voorspeld, evenals de aanslag op de marathon van Boston en de resultaten van de voetbalploeg van Nigeria. De prediker mag ook presidenten en premiers onder zijn volgelingen rekenen, wat hem heel wat invloed oplevert.

De autoriteiten van Lagos hebben al aangegeven een onderzoek te zullen voeren naar de oorzaak van de instorting. Mogelijk is die te wijten aan de bouw van enkele nieuwe verdiepingen zonder dat de funderingen van het gebouw werden verstevigd.