© belga image

Zweedse coalitie zet mes in pensioen ambtenaren

De Zweedse coalitie gaat fors ingrijpen in de pensioenen, waardoor weer langer moet worden gewerkt. Dat vernam De Tijd bij de onderhandelende partijen. Ambtenaren moeten op termijn gevoelig langer werken en het brugpensioen wordt bijna helemaal afgebouwd.

bvb

De studiejaren van de ambtenaren tellen binnenkort niet langer mee bij de berekening van het pensioen. Het pensioen zal worden berekend op basis van de laatste 15 of zelfs 20 dienstjaren. Nu is dat op basis van de laatste 10 jaar, doorgaans de best betaalde jaren.

De partijen willen ook enkele uitzonderingsregimes afbouwen, waarmee politieagenten en het NMBS-personeel nog voor hun 60ste verjaardag met pensioen kunnen. Daarenboven worden de voorwaarden voor het vervroegd pensioen weer strenger.

Voorts willen de Zweedse onderhandelaars niet langer elke gelijkgestelde periode laten meetellen bij het berekenen van het pensioen. Tijdskrediet en werkloosheid zouden nog maximaal voor vijf jaar in rekening kunnen worden gebracht.

Begroting: 'Wat kan en wat niet?'

De begrotingsgesprekken van de federale formatie verlopen plots in grote discretie. Volgens VTM NIEUWS-journalist Dirk Van den Bogaert willen de formateurs "uit de mond van de partijvoorzitters horen wat hun absolute prioriteiten zijn."

Peeters en Michel willen weten "wat voor de partijen kan en wat absoluut niet." "Zo moeten de partijvoorzitters het achterste van hun tong laten zien", zegt Van den Bogaert.

Intussen is ook duidelijk dat er 18-19 miljard in plaats van de voorziene 17 miljard moet bespaard worden. Blijkbaar is dat niet eens zo'n ramp want de saneringen zijn al zo drastisch, dat één of twee miljard meer het verschil niet gaat maken.