© WAS

© WAS

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Antwerps veilinghuis klaagt vervalsing topwijnen aan

Joris Scott van het Antwerpse wijnveilinghuis Sylvie’s zit opgescheept met een plaag van topwijnfraude. “Er wordt veel geknoeid met etiket, fles of capsule”, zegt hij.

dirk hendrikx

Sylvie’s is het grootste veilinghuis in West-Europa dat uitsluitend wijn ‘afhamert’. Zeven keer per jaar is er een veiling, telkens met zo’n 20.000 flessen, meestal afkomstig uit kelders van particulieren of uit faillissementen. In de rekken hier vind je bijna uitsluitend de Franse klassiekers: Vosne-Romanée, Nuits Saint Georges.... De gemiddelde prijs per fles: 58 euro.

Maar net die grote namen zijn ook het meest geliefd bij wijnfraudeurs. “Een jaar geleden hadden we hier een magnum Richebourg Romanee- Conti waarbij de vervalser één cijfertje in het jaartal had veranderd, waardoor die fles 8000 euro duurder werd”, zegt Joris Scott.

Het veilinghuis neemt geen risico’s met zijn kostbare producten. “Als er iets niet klopt in het verhaal van de kandidaat-verkoper, en zeker als we aan minuscule details zien dat er geknoeid is met fles, etiket of capsule, gaat de deal niet door.”

De politie erbij halen heeft weinig zin. “Ze hebben meestal hun verhaal wel klaar, dat ze zelf de flessen ook maar ergens gekocht hebben. En het gerecht heeft niet de expertise en tijd om het allemaal uit te zoeken.”

Lees meer in Gazet van Antwerpen.