© EPA

Maleise tijger ‘met acuut uitsterven’ bedreigd

De Maleise tijger is acuut met uitsterven bedreigd. Dat maakten regeringsvertegenwoordigers en dierenrechtenactivisten maandag in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur bekend.

llo

Het aantal in het wild levende Maleise tijgers is volgens een nieuw rapport van schatting 500 dieren in 2008 naar 250 tot 340 in 2013 gedaald. Dat stond in een gemeenschappelijke mededeling van de Maleisische natuurbeschermingsdienst en de overheidsorganisatie Mycat voor de bescherming van de tijger.

De voornaamste bedreiging vormt naast de wildstroperij ook de krimpende biotoop van het roofdier in de tropische wouden van Maleisië en Thailand. Pas in 2004 werd de Maleise tijger als één van de zes nog in leven zijnde ondersoorten van de tijger geïdentificeerd. Vroeger werd hij als de Indo-Chinese tijger beschouwd. De Maleise tijger is kleiner dan de Indo-Chinese tijger.

Volgens een in 2008 verkondigd actieplan wil Maleisië het aantal Maleise tijgers tegen 2020 op 1.000 brengen. Of dat nog mogelijk is na de nieuwe cijfers, is eerder twijfelachtig.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER