© Walter Saenen

Atleten met mentale handicap willen meer supporters maar opkomst valt voorlopig tegen

“Geen kat in de zaal, zou u dat leuk vinden?”

De opkomst op de eerste speeldag van de Special Olympics viel zondag tegen. Talrijke promotiemiddelen moesten voor meer publieksopkomst zorgen. Maar de tribunes werden vooral gevuld met de naaste familie en coaches van de atleten.

Christof Willocx

De Special Olympics zijn de Olympische Spelen voor mensen met een mentale handicap. Ze worden om de vier jaar georganiseerd. Dit jaar nemen tweeduizend atleten uit 58 landen deel. De meeste sporten vinden nog tot en met volgende week vrijdag plaats in zwembad Wezenberg, Antwerp Expo, sportzaal Het Rooi in Berchem, Sportcentrum Den Uyt in Mol en Balendijk in Lommel.

De toegang is gratis. Maar dat is blijkbaar geen groot argument om veel volk te lokken. Op de openingsceremonie op de Heizel in Brussel waren 10.000 mensen, maar daar was geen sport te zien. Zondag, toen de echte sporten begonnen, was de opkomst niet denderend.

Tranen na zege

Even dachten we dat het tafeltennis een uitschieter was, want de tribune zat met een honderdtal supporters helemaal vol. Maar dat bleek een valse euforie. “Ach meneer, we hebben de hele familie opgetrommeld om naar onze Christof te komen kijken”, zegt Christien De Poorter, moeder van tafeltennisspeler Christof Swanepoel (42) uit Staden die in tranen uitbarst na het winnen van een belangrijke kwalificatiewedstrijd.

“Natuurlijk zijn wij trots op onze zoon. Maar we zouden nog veel blijer zijn als er meer publiek in de tribune zou zitten. Er zijn zelfs veel ouders die niet eens naar hun eigen kinderen komen kijken. Terwijl mensen met een mentale handicap ook graag supporters hebben. Zeg nu zelf: als u aan de Olympische Spelen zou meedoen en er zit geen kat in de zaal, zou u dat dan leuk vinden?”

“Dit is echt wel plezant”

“Ik verbaasde me er deze middag over dat ik hier zo makkelijk binnen raakte”, zegt Jorn Mazet die samen met zijn collega’s naar het basketbal komt kijken. “De organisatie leek groot, maar al bij al zijn de Special Olympics een kleinschalig evenement. Maar ik ben wel verbaasd over het niveau dat de basketbalwedstrijden hier halen en het is mooi om te zien hoe de mensen met een mentale handicap goed meekunnen met de rest. Ik geloof dat ik volgende week, als het écht om de medailles gaat, nog eens naar een wedstrijd kom kijken. Dit is echt wel plezant.”

Wie een normale dagjob heeft en volgende week ook eens wil komen kijken, kan zich maar beter haasten. Alle competities zijn om 18u gedaan. Dat komt vooral omdat de organisatie het normale dagritme van de atleten niet wil doorbreken.

Lees meer in Gazet van Antwerpen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Sport