‘Suiker is slechter dan zout voor uw bloeddruk’

Ieder jaar sterven negen miljoen mensen aan hart- en vaatziekten die direct gelinkt zijn aan een te hoge bloeddruk. In een commentaarstuk in The American Journal of Cardiology schrijven drie specialisten nu dat te veel nadruk wordt gelegd op zout.

gn

Dr. James DiNicolantonio vindt dat mensen beter beschermd zijn tegen een hoge bloeddruk als ze minder suiker eten. Dat bevestigt een nieuw onderzoek bij 8.670 Fransen, waarin geen enkele relatie aangetoond kon worden tussen de inname van zout en de stand van de bloeddruk. ‘Misschien is die link een beetje overdreven benadrukt’, stellen de onderzoekers.

‘Het is zinloos om uit te vissen wie nu de grootste boosdoener is’, reageert cardioloog en professor emeritus Guy De Backer (UGent). ‘Het is allebei nadelig. Alleen leidt te veel zout rechtstreeks tot een verhoging van de bloeddruk en zorgt de inname van te veel enkelvoudige suikers zoals in frisdranken tot overgewicht, wat meestal samengaat met een hoge bloeddruk.’

MEER OVER Fit & Gezond