400.000 deelnemers voor Open Monumentendag

Foto: avo

400.000 deelnemers voor Open Monumentendag

Print

Zo’n 400.000 mensen hebben zondag deelgenomen aan de Open Monumentendag. Aan de 26ste editie namen 165 steden en gemeenten verspreid over heel Vlaanderen deel. Bezoekers konden een kijkje nemen in 450 monumenten, archeologische sites en landschappen of deelnemen aan een van de 350 activiteiten.

De organisatie spreekt van “een heel geslaagde editie van het grootste culturele eendagsevenement van Vlaanderen”. Open Monumentendag is volgens Herita, de Vlaamse Erfgoedorganisatie, “een dag om bijzondere plekken te ontdekken”. “Monumenten die de deuren exclusief voor dit evenement openzetten, doen het ook dit jaar heel goed bij de bezoekers. Mensen willen graag weten wat er achter de gevels schuilgaat”, legt Liesbeth De Maeyer van Herita uit.

De winnaar van de Vlaamse Monumentenprijs, Kasteel d’Ursel in Hingene, kreeg meer dan 5.000 bezoekers over de vloer. In de grote steden werd Open Monumentendag druk bezocht. In Brugge waren er ongeveer 20.000 bezoekers. Vooral de directeurswoning van Marmerij Campers was er een topper. Antwerpen telde om en bij de 35.000 bezoekers en Oostende ongeveer 8.000 mensen, met vooral Fort Napoleon als publiekstrekker.

In Gent waren de de Baudelokapel en Wolweverskapel de populairste monumenten. Door de autoloze zondag daar kwamen daar veel bezoekers met de fiets.

.

Nu in het nieuws