Dopingzondaar mag weer koersen van zijn ploeg

Foto: EPA

-

Dopingzondaar mag weer koersen van zijn ploeg

Print

Lampre-Merida stelt volgende week Diego Ulissi terug op in drie wedstrijden. De 25-jarige Italiaan testte nochtans positief in de Ronde van Italië op salbutamol, maar een oordeel van de Internationale Wielerunie UCI en het Wereldantidopingagentschap WADA laat volgens het team te lang op zich wachten.

Wielrennen op Sportwereld.be

De Toscaan won dit jaar onder meer de GP Camaiore (1.1) en twee ritten in de Giro. Bij een controle na de elfde etappe bleek hij 1.900 nanogram salbutamol in zijn bloed te hebben, bijna dubbel zoveel als de maximaal toegestane hoeveelheid. Vooraf aan de test had Ulissi gemeld de producten Ventolin en paracetamol te hebben gebruikt, omwille van klachten aan de luchtwegen en door de gevolgen van een valpartij. Salbutamol is een geneesmiddel voor astmapatiënten en wordt door het Wereldantidopingagentschap beschouwd als een aparte substantie. Mits therapeutisch gebruik mag het middel tot een bepaalde grens gebruikt worden, maar Ulissi overschreed dus die toegelaten waarden.

De renner vroeg een B-staal aan en zijn ploeg zette hem in afwachting van de uitslag daarvan op non-actief. Volgens Lampre laat een oordeel van zowel UCI als het WADA nu te lang op zich wachten. Teamarts Carlo Guardascione heeft nu besloten dat de Italiaan terug mag fietsen. ‘Ik heb alle documenten van de advocaat van Ulissi grondig doorgenomen’, laat hij optekenen in een persbericht van de ploeg. ‘Samen met die documenten en rekening houdend met de regels van de MPCC, kan ik een positief advies geven, in afwachting van een oordeel van UCI en WADA, en mag Diego weer koersen.’

Ulissi rijdt vanaf dinsdag in drie eendagswedstrijden die gezamenlijk de Trittico Lombardo vormen.

Meer sportnieuws