Berten & Iris openen nieuwe bakkerij

Berten & Iris openen nieuwe bakkerij

Print
Zandhoven - Berten Van den Bergh (25) en zijn Oostenrijkse vriendin Iris Zeiringer (22) openen op 1 oktober bakkerij Berten & Iris in het pand van de vroegere bakkerij-slagerij Geert & Nele op de Liersebaan in Massenhoven. Berten wordt hiermee een van de jongste warme bakkers in de streek.

In Massenhoven wrijven ze zich in de handen, want buiten een apotheek, cafés, restaurant, Aldi en meubel- en plantenzaak telt het dorp amper nog middenstanders. Berten wil vooral de basis brengen, kwaliteitsvol en dagvers brood en patisserie. "We gaan er ook wel voorverpakte charcuterie bij doen", vertelt de jongeman, die van het derde tot het zesde middelbaar de bakkersopleiding aan het PIVA in Antwerpen volgde en daarna bij bakker Soontjes in Wommelgem ging werken.

"Ik heb geen schrik om hard te werken, integendeel, ik doe dat juist heel graag. Daarom is de droom van een eigen bakkerij altijd gebleven", vertelt Berten. "De hoofdreden om deze zaak over te nemen, is dat Massenhoven op een boogscheut van Zandhoven ligt. Mijn ouders en broer en zussen wonen in Zandhoven. Ik wou altijd dichtbij huis blijven."

Zijn vriendin Iris Zeiringer zal de klanten elke ochtend vanaf half zeven tot 18u met een charmant Duits accent ontvangen. Het stel leerde elkaar vierenhalf jaar geleden kennen 's avonds bij het uitgaan tijdens de après-ski in Oostenrijk, waar Berten op skireis was. Ookal was de Oostenrijkse Iris nog maar 17 jaar, de twee waren meteen heel zeker van hun liefde. "Vanaf dag 1 voelden we dat het zou lukken en geen bevlieging was", vertelt Iris. "Omdat Berten hier als bakker werkte en ik nog aan mijn hogere studies moest beginnen, was het voor mij evidenter om naar België te verhuizen dan omgekeerd. Bovendien is mijn moeder Nederlandse, waardoor ik al een mondje Nederlands sprak. In juni heb ik mijn opleiding verpleegkunde hier in België afgerond, en vanaf 1 oktober ga ik de winkel van de bakkerij doen. Spijt van mijn studies heb ik zeker niet. Alleen al die opleiding was een ervaring die ik niet zou hebben willen missen."

Misschien dat er later wel een Oostenrijkse specialiteit in de bakkerstoog komt, maar voorlopig wil Berten zich dus op de basis concentreren, met brood, koffiekoeken, taarten en vlaaien. "Oostenrijk heeft een heel andere bakkerijcultuur. Op zondag is er geen enkele bakker open. Hier eet je drie of vier boterhammen, terwijl je maag in Oostenrijk met één snede zwart brood gevuld is."

Het is moedig van het koppel om in volle heraanleg van de N14 en met de aangekondigde afbraak van de brug over het Albertkanaal in 2016, de bakkerij te starten. "Die werkzaamheden op de N14 hebben we echt goed bestudeerd op voorhand, en we blijven altijd bereikbaar via de Hogeweg", relativeert Berten. "Bovendien is het toch onze hoofdbedoeling om Massenhoven te bevoorraden. En wat de brug betreft: mogelijk wordt de nieuwe naast de oude gebouwd, zodat de hinder hopelijk beperkt blijft."

Berten gaat aanvankelijk zonder bakkersgast werken, Iris zal tijdens het weekend bijgestaan worden door studentes. "We zien wel hoe het groeit. De eerste reacties, zeker op het vroege openingsuur, zijn positief."

Of de heimwee soms knaagt aan de bakkervrouw? "Nee, hier heb je de zee en veilige fietspaden. We gaan geregeld op verlof naar mijn ouders, en eigenlijk vind ik de bergen nu nog mooier dan voorheen."
 

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio