© Patrick De Roo

Philip Heylen: “Meer kerkleiders zouden zich moeten ‘outen’ zoals onze Bonny”

De Syriëstrijders, de uitspraken van bisschop Johan Bonny, de Vredesdagen, een unieke tentoonstelling in het MAS: Antwerpen is in de ban van religie. En op het kruispunt van al die gebeurtenissen staat CD&V-schepen Philip Heylen.

LEX MOOLENAAR

Religie is momenteel hot in Antwerpen. De driedaagse ontmoeting van de wereldgodsdiensten is amper achter de rug, of volgende week donderdag opent in het MAS een unieke tentoonstelling die de drie grote religies – christendom, jodendom en islam – samenbrengt.

Wat heeft Antwerpen toch ineens met godsdienst?

Philip Heylen: Dat is niet plots gekomen, het is al eeuwen zo. Al in de tijd van Rubens waren er in onze kosmopolitische havenstad vertegenwoordigers van de grote godsdiensten geregistreerd. Joden, moslims,... En vandaag behoren 163.417 inwoners, of ruim 28 procent van onze bevolking, tot een etnisch-culturele minderheid. We hebben 71 Roomskatholieke kerken, een zestal ‘echte’ protestantse en tientallen Afrikaanse/ Braziliaanse evangelische kerken, zes orthodoxe kerken, 32 synagogen, 48 moskeeën, enkele boeddhistische, hindoe- en jaïntempels, plus talrijke vrijzinnige plekken.

Wat vindt u als katholiek van de oproep van bisschop Johan Bonny om de Kerk te vernieuwen?

Ik was niet verrast en ik onderschrijf voor 200 procent zijn zeer belangrijke oproep om mensen niet uit te sluiten omdat ze bijvoorbeeld holebi zijn of aan in-vitrofertilisatie hebben gedaan. Ik heb de bisschop de voorbije vijf jaar leren kennen als een herder die letterlijk en figuurlijk tussen de mensen staat. Hij vond dat hij iets moest doen met de vele signalen uit de samenleving die hij krijgt. Ik heb daar enorm veel respect voor, het zou goed zijn als méér leidinggevenden binnen de Kerk zich zo zouden outen.

Lees het volledige interview met schepen Philip Heylen dit weekend in Gazet van Antwerpen

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio