Cameron na crisisvergadering: 'We gaan ISIS vernietigen'

Cameron na crisisvergadering: 'We gaan ISIS vernietigen'

Print
De Britse premier David Cameron beloofde zondag om Islamitische Staat (IS) te vernietigen. Om hierin te slagen, gaat Cameron er alles aan doen om een internationale troepenmacht op de been te brengen. Dat zei hij zondag na het crisisoverleg naar aanleiding van de onthoofding van een Britse gijzelaar door IS.

Cameron roemde de 44-jarige David Haines als 'een Britse held' en beloofde dat de regering er alles aan zal doen om 'de verantwoordelijken op te sporen en hen te laten boeten voor hun daden, hoe lang dit ook zou moeten duren'.

De premier noemde IS 'geen moslims maar monsters' en ze vormen een grote bedreiging voor de Britse veiligheid.

Daad van puur kwaad

'Mijn hart gaat uit naar de familie van David Haines, die zich tijdens deze lijdensweg uitzonderlijk sterk heeft gehouden en veel moed aan de dag heeft gelegd’, had Cameron eerder op Twitter gezegd. ‘We zullen alles doen wat in onze macht ligt om deze moordenaars te pakken en ervoor te zorgen dat ze voor het gerecht worden gebracht, hoe lang dat ook mag duren’, voegde Cameron er nog aan toe. Hij noemde de moord een 'daad van puur kwaad' en 'verwerpelijk'.

David Haines deed als oud-militair beveiligingswerk oor hulporganisaties. Hij kwam in maart 2013 in Syrië in handen van IS. Haines is na de Amerikaanse journalisten James Foley en Steven Sotloff de derde westerling die op korte tijd wordt geëxecuteerd door de terreurgroep.

In de videoboodschap richt IS zich tot alle bondgenoten van de Verenigde Staten. Haines richt zich tot de Britse premier David Cameron en zegt dat hij hem verantwoordelijk acht voor zijn dood. ‘Jij bent net als je voorganger Tony Blair in een coalitie tegen Islamtische Staat gestapt,’ aldus Haines.  De video was bedoeld als 'een boodschap voor de bondgenoten van Amerika', waarin Cameron verweten werd een 'schoothondje' te zijn in een 'kwaadaardig bondgenootschap' dat 'zijn volk zal meeslepen in een nieuwe bloederige en niet te winnen oorlog'. De dader sprak met hetzelfde Londense accent als in de onthoofdingsvideo van de Amerikaanse journalisten Foley en Sotloff. 

IS dreigt er ook mee de Brit Alan Henning te doden als de VS niet stopt met de bombardementen tegen de terreurorganisatie.

 

 

Brief van broer David Haines

Mike Haines, de broer van David heeft een ontroerend brief geschreven over zijn broer. ‘David was een goede broer, hij was er als ik hem nodig had en hij hield zich afzijdig als ik dat wou. Ik hoop dat hij op dezelfde manier over mij denkt.' 

De volledige brief kan je hier lezen.

.

Nu in het nieuws