© Geert De Rycke

Vader Jonathan Jacob sneller berecht dan doders zoon

Uitgerekend een dag nadat de Kamer van Inbeschuldigingstelling (KI) zich had gebogen over het dossier-Jonathan Jacob, kreeg vader Jan Jacob te horen dat hij verdacht wordt van misbruik van het inzagerecht. “Ik zal waarschijnlijk sneller mijn straf kennen dan de politiemannen die mijn zoon doodden”, denkt Jan Jacob.

DENNIS VAN DAMME

De inverdenkingstelling van Jan Jacob uit Affligem is het gevolg van een klacht door enkele van de betrokken politieagenten. Beelden uit de Mortselse politiecel waarin Jonathan Jacob in 2010 om het leven kwam, werden in februari 2013 uitgezonden in de Panorama-reportage ‘De gestoorde procedure’. Er was te zien hoe leden van het Bijzonder Bijstandsteam (BBT) tussenkwamen om Jonathan Jacob, die onder invloed was van drugs, te bedwingen zodat hij een kalmeringsspuit zou kunnen krijgen. Volgens de reportage kwam de opdracht voor die spuit van een parketmagistrate, en pleegde zij achteraf valsheid in geschrifte om haar rol te verdoezelen. De valsheid in geschrifte werd onderzocht, maar de magistrate werd al definitief buiten vervolging gesteld.

Enkele leden van het BBT dienden klacht in tegen onbekenden omdat ze vermoedden dat de beelden onrechtmatig bij de VRT waren terechtgekomen. De onderzoeksrechter, die daardoor verplicht is om de zaak te onderzoeken, besliste nu om Jan Jacob in verdenking te stellen. Hij moet voor de raadkamer verschijnen, die hem ofwel buiten vervolging stelt, doorverwijst naar de correctionele rechtbank, of opschorting van straf verleent. Dat laatste houdt in dat hij schuldig is, maar geen straf krijgt. De raadkamer in Antwerpen verleent zelden opschorting van straf. Als Jan Jacob voor de rechtbank moet verschijnen, riskeert hij een straf van acht dagen tot een jaar cel of een boete tot 500 euro.

Mokerslag

Voor Jan Jacob komt het nieuws aan als een zoveelste mokerslag. “Niet alleen ben ik mijn zoon kwijt, ik moet ook al jaren wachten op gerechtigheid. En dan blijkt dat ik zelf een verdachte ben. Hoeveel moet een mens te verduren krijgen?”

Lees dit weekend meer in Gazet van Antwerpen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners