© rr

Harry Potter lezen maakt je een beter mens

Als je niet wilt dat je kinderen later onverdraagzame eikels worden, dan kan je er maar beter voor zorgen dat ze Harry Potter gelezen hebben. Nieuw onderzoek aan een Italiaanse universiteit wijst namelijk uit dat de verhalen van J.K. Rowling kinderen empathie bijbrengen.

gpr

Vooroordelen verminderen immers als mensen in contact komen met anderen met wie ze zich niet identificeren.

Geen volbloed tovenaar

En dat werkt zelfs op papier. In de boeken van Harry Potter komen veel gestigmatiseerde groepen aan bod: zo worden dreuzels (mensen zonder tovenaarsbloed en half- of modderbloeden (tovenaars met dreuzelouders) regelmatig beledigd omdat ze geen volbloed tovenaars zijn. Onderzoek wijst uit dat lezers toleranter zijn nadat ze over de vriendschappen tussen die verschillende groepen gelezen hadden.

Volgens hoofdonderzoeker Loris Vezzali is fantasy dan ook een ideaal genre om de wereld van mensen te openen. ‘Bij fantasieverhalen gaat het vaak niet om groepen mensen, eerder om tovenaars en kabouters. Lezers kijken daar dus anders tegen aan. Toch mist het zijn effect niet: onze test bewijst dat het wel degelijk negatieve houdingen kan veranderen.’ En dat is de échte kracht van Harry Potter.

Vastgoed

Jobs in de regio