© Joris Herregods

© Joris Herregods

© Joris Herregods

© Joris Herregods

© Joris Herregods

1 / 5
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Larven maken afval bruikbaar

In de Langlaarsesteenweg in Aartselaar opende minister voor Innovatie Philippe Muyters donderdag het onderzoekscentrum Millibeter, waar larven van de zwarte wapenvlieg worden vetgemest met afval, om ze na dertig dagen in het pre-popstadium als grondstof te ‘oogsten’.

DoRo

“De gevleugelde oplossing voor het afvalprobleem”, noemt zaakvoerder Johan Jacobs zijn ‘vliegenfabriekje’, geen scenario uit een Suske & Wiskestrip, maar een ernstig onderzoeksproject.

Jacobs dankt uitdrukkelijk zijn vrouw Fleur. Welke andere echtgenote zou geen spier vertrekken als haar man komt melden dat hij zijn job in de diplomatie vaarwel zegt om vliegen te gaan kweken? Maar Fleur vond het oké. Na twee jaar research op de zolder van hun herenhuis in Antwerpen, was het tijd voor een echt bedrijfspand. Dochtertjes Lili (3) en Juliette (5) mochten het lint doorknippen.

“We kweken hier larven van de zwarte wapenvlieg”, legt Millibeterbiologe Nouchka Decraene uit. “De zwarte wapenvlieg is een onschadelijke soort uit Zuid-Amerika, met zeer gulzige larven. Wij hebben een couveuse-afdeling met kweekvliegen, om eitjes te leggen. Slechts één procent van die eitjes zal het stadium van vlieg bereiken. De rest wordt geoogst als witte larf.”

“De larven voeden wij met afval. Als ze dik zijn, bestaat hun lijf uit vet, proteïne en chitine. Allemaal nuttige grondstoffen die in veevoer, biobrandstof of zelfs voor de chemische industrie gebruikt kunnen worden. Zo kan er van chitine coating gemaakt worden voor schepen.”

Volgens doctor in de chemie Stefaan Depraetere levert een vierkante meter larven 5000 keer meer proteïnes op dan een vierkante meter soja.

Lees meer in Gazet van Antwerpen, Editie Zuid.

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio