© Patrick Hattori

Actiecomité wil geen wijzerplaten op Sint-Romboutstoren

Actiecomité wil geen wijzerplaten op Sint-Romboutstoren

Het actiecomité Toren JA – Uurwerk NEEN heeft bezwaren bij de eventuele terugplaatsing van het torenuurwerk op de Sint-Romboutstoren in Mechelen.

Op 5 oktober wordt daaromtrent een volksraadpleging georganiseerd. “De kosten zullen de pan uit swingen, momenteel worden die beraamd op 600.000 euro”, luidt het bij het comité. In 1999 werd de Sint-Romboutstoren als werelderfgoed geklasseerd door UNESCO. Het actiecomité stelt zich de vraag of het aanbrengen van de wijzerplaten wel kan: “Ik denk dat men in Parijs de wenkbrauwen zal fronsen”, zegt François Van der Jeught van het comité.

Niet alleen het financiële plaatje zit het comité waar ook journalist Yves Desmet en oud-stadsdichter Pat Donnez deel van uitmaken, hoog. “We leven al in een gejaagde maatschappij zodat het uurwerk echt niet nodig is en bovendien is het lelijk”, luidt het bij de groep die oproept om massaal ‘neen’ te gaan stemmen op 5 oktober en start met een affichecampagne in Mechelen. “Laat onze mooie toren zoals hij is.”

Bovendien stelt het comité de geldigheid van de volksraadpleging in vraag. “Volgens het gemeentedecreet is dit geen officiële volksraadpleging. Er werd bijvoorbeeld geen minimumquota bepaald over hoeveel Mechelaars er moeten komen opdagen. Stel dat er honderd komen opdagen en 51 van hen stemmen voor, is het een positief advies voor het college. Laten we democratie niet ridiculiseren.”

Het actiecomité ‘Rombout wordt wijzer’ ontkent trouwens de geruchten dat de Sint-Romboutstoren van de lijst van werelderfgoed zou worden geschrapt indien de wijzerplaten opnieuw worden aangebracht. “Dit is larie en apekool en volledig uit de lucht gegrepen. Dat heeft de cel Onroerend Erfgoed in Brussel ons vandaag nog bevestigd.”

Lees meer in de zaterdageditie van Gazet van Mechelen

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio