© nmi

Vuurwerkhandelaar wil verbod op ‘illegale politiecontroles’

Een vuurwerkverkoper uit Baarle-Hertog heeft de kortgedingrechter in beroep gevraagd om het openbaar ministerie en de politiezone Turnhout te verbieden om in de eindejaarsperiode vuurwerk in beslag te nemen bij zijn klanten. Die controles zijn volgens hem illegaal. De rechter in eerste aanleg had zich onbevoegd verklaard om daarover te oordelen.

jns

De bvba Van Gennip maakt deel uit van de groep Original Fireworks en is Belgisch marktleider in de feestvuurwerksector. Veel Nederlanders komen in de eindejaarsperiode naar de twee verkooppunten in Baarle-Hertog om vuurwerk in te slaan, maar het is ook net dan dat de politie extra controleert op de aangekochte hoeveelheden.

Wie vorig jaar vuurwerk met meer dan 1 kilogram ‘pyrotechnisch sas’ (de actieve stof in vuurwerk) in zijn voertuig had, was het kwijt, ongeacht of enkel de bestuurder of ook zijn passagiers vuurwerk hadden aangekocht. Volgens de vuurwerkhandelaar is dat in strijd met het Springstoffenbesluit van 1958, dat stelt dat élke consument maximum 1 kilogram mag hebben. Maar ook het Springstoffenbesluit op zich vindt de handelaar hopeloos verouderd en strijdig met de Europese vuurwerkregelgeving.

De man vroeg het hof woensdag in hoofdorde om de illegale controles en inbeslagnames te verbieden en om de 1 kilogram-regel ter zijde te schuiven. Ondergeschikt vroeg hij om te oordelen of élke passagier van een voertuig 1 kilogram bij zich mag hebben.

Het openbaar ministerie en de politie vonden zijn eisen ontoelaatbaar: een burgerlijke rechter kan geen vervolgingsrichtlijn opleggen, want een dergelijke machtsoverschrijding is manifest in strijd met de grondwet. De richtlijnen die de politie bij de controles hanteert, zijn bovendien gebaseerd op standpunten van de dienst springstoffen van de FOD Economie over het vervoer van gevaarlijke stoffen. Het arrest in de zaak volgt op 8 oktober.

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio