© REUTERS

België wil met Obama ten oorlog trekken tegen IS

Ons land lijkt bereid om deel te nemen aan de oorlog tegen terreurorganisatie ISIS. Zowat alle politieke partijen geven aan dat ze ‘geneigd zijn om mee te doen’ als ons land die vraag krijgt.

sdv

Amerikaans president Barack Obama maakte gisteren bekend dat er een zogenaamde ‘Coalition of the Willing’ komt van veertig landen om ISIS te bestrijden. Eerder vroegen de VS al verschillende NAVO-lidstaten om steun voor hun strijd tegen ISIS in Irak.

Ons land kreeg nog geen concrete vraag, maar uit een rondvraag die de krant De Morgen deed, blijkt er in ons land een ruim politiek draagvlak is. ‘De positie van Buitenlandse Zaken is dat we positief geneigd zijn om mee te doen, en daartoe ook de militaire capaciteit hebben’, zegt woordvoerder Hendrik Van de Velde van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR).

Op het kabinet van Minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) klonk het zo: ‘Defensie bekijkt een militaire deelname welwillend.’

Kans dat vraag komt reëel

De regering van lopende zaken heeft wel de steun van het parlement nodig om ten oorlog te trekken. Maar dat lijkt geen obstakel te zijn. Zowel bij N-VA als Groen bleek bereidwilligheid om een bijdrage te leveren, onder enig voorbehoud over wat er precies van België gevraagd zou worden.

Zowel bij Defensie als Buitenlandse Zaken liet men weten dat de kans dat er een vraag komt van Obama ‘reëel is’.

Kadhafi

Eerder trok nam ons land met een regering in lopende zaken al deel aan de oorlog in Libië, om dictator Moammar Kadhafi ten val te brengen.