© Reporters

Tot 30 maanden cel voor spilfiguren miljoenenfraude

De correctionele rechtbank in Turnhout heeft twee veehandelaars die verdacht werden van oplichting veroordeeld tot effectieve celstraffen. Frank W., voormalig zaakvoerder van het sinds 2010 failliete Nederlandse slachtbedrijf Weyl Beef Products, krijgt 2 jaar cel. Veehandelaar Rudy V.C. uit Antwerpen is veroordeeld tot 30 maanden cel. De rechter gaf hen beiden ook een boete van 6.000 euro en een beroepsverbod voor 10 jaar.

Een boekhoudster uit Wielsbeke krijgt in hetzelfde dossier 18 maanden voorwaardelijk, 4.500 euro boete en 5 jaar beroepsverbod.

De twee veehandelaars stelden valse facturen op voor de levering van ruim 30.000 runderen. Die runderen werden niet effectief aan het Nederlandse slachtbedrijf geleverd, maar bestonden alleen op papier. Veehandelaar Rudy V.C. kreeg voor de fictieve levering van de runderen 48 cheques met een totale waarde van 27,6 miljoen euro uitbetaald. De Antwerpenaar ging die cheques innen bij Fortis.

Via een doorsluisformule kwam het geld uiteindelijk terug bij de zaakvoerder van Weyl Beef Products terecht. De cheques bleken niet gedekt, maar toen Fortis dat ontdekte, kon het geld al niet meer gerecupereerd worden. De bank krijgt een provisionele schadevergoeding van 20 miljoen euro.