© REUTERS

‘Syrië gebruikte chloorgas als wapen’

Syrië heeft volgens een rapport van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) systematisch chloorgas als wapen gebruikt.

llo

De experten van de OPCW hebben begin dit jaar duidelijke bewijzen verzameld voor het ‘systematisch en herhaaldelijke gebruik van toxische gassen tegen dorpen in het noorden van Syrië’. Dat deelde de OPCW woensdag in Den Haag mee. De OPCW had de experten in april de opdracht gegeven berichten over gasaanvallen te onderzoeken.

De symptomen van de slachtoffers en ook de medische rapporten leidden tot de slotsom ‘dat chloor in pure of gemengde vorm’ als wapen werd ingezet. Chloorgas valt niet onder de conventie van verboden chemische wapens, omdat het ook voor vreedzaam gebruik kan dienen. Maar het gas inzetten als wapen, is wel verboden. Syrië had zich vorig jaar onder internationale druk bereid verklaard al zijn chemische wapens te vernietigen.

In mei werden de OPCW-experten aangevallen in een poging om een van de met chloorgas bestookte plaatsen te bezoeken. Daarom werden getuigen in een veilig gebied buiten het land ondervraagd, aldus de OPCW. De experten hebben tientallen slachtoffers, artsen en ooggetuigen van de aanvallen verhoord en veel bewijsmateriaal onderzocht. Volgens het rapport van de OPCW zijn er nieuwe berichten over nieuwe gasaaanvallen van augustus.

MEER OVER Syrië