© GvA

Komiek gaat offline (2): “plots zit ik in de woestijn”

Youssef El Mousaoui, Antwerps comedian, legt zichzelf twee maanden social media-verbod op. Hij gaat niet op Facebook, Twitter of andere kanalen. Van ‘heavy user’ wordt hij in één klap een social media-paria. Hij laat zich sponsoren en besteedt het geld aan hulp voor daklozen. Volg hier zijn belevenissen.

ph

Hallo, Youssef, hoe is het in de sociale woestijn? Leef je nog?

Ja, het gaat goed, al was het een héél raar gevoel. Ik krijg normaal 600 tot 1000 meldingen per dag: berichten, reacties, vragen,… Allemaal met een trilling op mijn telefoon. Maandag stopte dat, plots. Alsof ik van het centrum van New York naar de woestijn werd gekatapulteerd. Positief is alvast dat ik nu doorslaap, want ik zat ’s nachts ook naar mijn scherm te kijken.

Is het niet beter om je smartphone gewoon maar opzij te leggen en alleen nog via een vaste lijn te bellen? Anders wordt de verleiding toch te groot?

Om zeker te zijn dat ik niet herval, heb ik op mijn accounts een nieuw paswoord laten zetten en dat paswoord in een gesloten en gesigneerde envelop aan een vriend gegeven. E-mail, telefoon en Youtube blijf ik gebruiken voor mijn werk. Ik kan niet anders. De smartphone blijft dus in mijn dagelijks leven. We zullen zien.

Wat was je moeilijkste moment tot nu?

Bij de lancering van de iPhone 6, deze week, kriebelde het. Ik wilde een grapje lanceren over de prijs van het nieuwe toestel... Dat kan nu niet meer. Dit experiment lijkt dus de creativiteit af te remmen. Maar misschien werkt het ook omgekeerd en komt er iets nieuws in de plaats.

Heb je dat filmpje met die Amish-bouwvakkers gezien? Sorry!

Ach, gisteren na het voetballen begonnen ze me ook te gek te maken, met een filmpje over Ronaldo… Ik heb niet gekeken. Mijn standaard-antwoord is dat ik liever 12.000 euro verdien dan even op een telefoon te kijken.

Oh ja, die 12.000 euro. Je bent, door het sociale aspect van je actie, stilaan de held van de Antwerpse daklozen aan het worden. Is er nog hulp bij gekomen?

Ja, een kapster wil de daklozen een knipbeurt geven. Een pitazaak stelt een bovenliggende ruimte ter beschikking. Ik probeer de handelaars enthousiast te krijgen voor een soort gezamenlijk evenement… Dat het nodig is, ondervond ik toen deze week een Nederlandse vrouw, hoogzwanger en met een kindje van 1,5 jaar bij zich, in het station moest overnachten.

Het hele overzicht van de actie en de aangroeiende financiële hulp is na te lezen op www.wwwonderland.com