© VUM

Euro 2020 lijkt op weg naar Brussel

De Europese Voetbalbond (UEFA) heeft een tussentijdse evaluatie gepubliceerd van de 19 kandidaat-gastlanden voor het EK voetbal 2020. ‘De technische commissie van de UEFA heeft een positieve evaluatie van de Brusselse kandidatuur gemaakt, wat ons gunstig stemt voor de officiële bekendmaking volgende week vrijdag in Genève’, zo verklaart Alain Courtois, voorzitter van Euro Brussels 2020, dinsdag op de website van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB).

Wim Conings

Alles over de Rode Duivels op Sportwereld.be

Het EK vindt in 2020 voor het eerst plaats in 13 verschillende landen. Het initiatief ‘EURO for Europe’ komt van huidig UEFA-voorzitter Michel Platini, die op deze manier 60 jaar EK voetbal wil vieren. België stelde zich kandidaat met hoofdstad Brussel, waar een nieuw stadion (Eurostadion, capaciteit: 62.613 toeschouwers) moet komen op parking C van de Heizel, en hoopt de openingswedstrijd binnen te halen.

Op vrijdagmiddag 19 september maakt de UEFA in Genève de 13 landen bekend die het EK 2020 mogen organiseren. De wedstrijden werden onderverdeeld in 13 pakketten: 12 standaard-pakketten (3 groepswedstrijden en één achtste finale of kwartfinale) en een pakket voor de halve finales en de finale. Enkel Engeland en Duitsland zijn kandidaat voor dit laatste pakket.

In de tussentijdse evaluatie van het Belgische bid prijst de UEFA onder meer de ervaring inzake het organiseren van grote evenementen, de transport- en accommodatiemogelijkheden in Brussel. Bij gebrek aan bevestiging van het designconcept van het nog te bouwen stadion, dat door Anderlecht en de nationale ploeg gebruikt zal worden, is de evaluatie op dit vlak nog beperkt.

Twijfels over Israël en Rusland

Tegelijkertijd twijfelt de UEFA aan de kandidatuur van Jeruzalem (Israël) en Sint-Petersburg (Rusland) door de politieke instabiliteit in beide landen. Dat schrijft USA Today. In een evaluatie van de kandidaturen had de UEFA het over een ‘complexe’ Israëlische situatie, terwijl die van Rusland dan weer als ‘uiterst complex’ omschreven werd. De wedstrijd tussen Israël en de Rode Duivels, die normaal gezien voor gisteren gepland stond, werd dan ook afgelast door de politieke spanningen in het land. Opvallend: de UEFA ziet het blijkbaar als een te groot risico om Rusland één van de speelsteden voor Euro 2020 te laten leveren, maar anderzijds mag datzelfde Rusland twee jaar eerder wèl het volledige WK organiseren van de wereldvoetbalbond FIFA.

MEER OVER DE RODE DUIVELS

Meer voetbalnieuws