Greenpeace blokkeert Wetstraat

Milieuorganisatie Greenpeace voert woensdagmiddag actie op de stoep van het Kamervoorzitterschap, waar de federale onderhandelaars van N-VA, MR, CD&V en Open Vld samenkomen om te beslissen over de verlenging van de levensduur van de kerncentrales Doel 1 en Doel 2. In onderhandelingskringen valt te horen dat gedacht wordt aan uitstel van de sluiting tot 2025, dus met tien jaar.

boj

'We snappen deze plannen absoluut niet', reageert Greenpeace-topman Michel Genet voor de deur van de formateurs. 'Doel 1 en 2 zijn intussen veertig jaar oud en hen langer openhouden zal veel tijd, energie en geld kosten. Bovendien wordt de vrees voor een blackout deze winter zo niet opgelost.'

Greenpeace hekelt dat ook de nieuwe coalitie meteen met 'bricolage'-oplossingen op de proppen komt. 'Zo geraken we er nooit. De volgende regering zal dan in 2022 opnieuw zeggen dat er helaas niets gebeurd is, en dat we met kernenergie moeten blijven verdergaan', aldus Genet. 'We hebben een echt energiepact nodig, dat focust op efficiëntie en hernieuwbare bronnen.'

Doel 1 en 2 zijn samen met Tihange 1 de oudste kerncentrales van het land. Volgens de huidige wet op de kernuitstap moeten ze respectievelijk in februari en december van 2015 de deuren sluiten. Onder meer door scheurtjes en sabotage blijkt de Belgische bevoorradingszekerheid echter niet waterdicht.

Aan de onderhandelingstafel is de knoop nog niet helemaal doorgehakt, maar volgens een welingelichte bron denken de federale onderhandelaars eraan om Doel 1 en 2 tien jaar langer open te houden, tot 2025. Beide centrales zullen dan vijftig jaar oud zijn. Concreet zouden vijf van de zeven reactoren daardoor blijven draaien tot 2025. Doel 3 en Tihange 2 moeten volgens de huidige regels in 2022 en 2023 sluiten.