© Dirk Vertommen

Redders en directeur De Nekker vrijgesproken voor verdrinking kind

Twee redders en de verantwoordelijke van het provinciaal recreatiedomein De Nekker in Mechelen zijn woensdag vrijgesproken voor de verdrinking van de 4-jarige Marnix Goemaere drie jaar geleden.

leo de nijn

Twee jeugdleiders kregen zes maanden met uitstel gedurende drie jaar en een boete van 300 euro omdat ze een inschattingsfout hadden gemaakt door geen zwembandjes aan te doen en onvoldoende toezicht op de kinderen hadden gehouden. De jeugdleiders draaien ook op voor de proceskosten van 7.800 euro.

Aan de moeder van slachtoffertje werd 62.000 euro toegekend, aan het broertje 12.500 euro, aan het zusje 10.000 euro en aan de grootmoeder 8.000 euro. Deze toekenning aan de burgerlijke partij wordt door de verzekering van de begeleiders gedragen.

April 2011

De feiten dateren al van de paasvakantie van 2011 (vrijdag 22 april). Negen kinderen tussen 2,5 en 16 jaar van de Antwerpse jeugdinstelling Elegast mochten met hun twee begeleiders een dagje naar het provinciaal domein De Nekker in Mechelen. Onder hen de 4-jarige Marnix en zijn jongere zusje.

Door het warme weer was er uitzonderlijk veel volk op het domein, volgens het onderzoek wel duizend man. Het groepje van Elegast nestelde zich kort na de middag aan de kleine zwemvijver. De begeleiders lieten de kinderen in hun buurt spelen, maar gingen zelf niet in het water.

Zoekactie

Rond 15.45 uur was de kleine Marnix plots verdwenen. De begeleiders keken rond en deden navraag bij andere kinderen, maar sloegen pas na een kwartier alarm bij de redders. Noch de redders noch de begeleiders doken het water in. Pas toen de brandweer om 16.28 uur ter plaatse kwam, startte een zoekactie in de zwemvijver zelf. De kleine Marnix werd tien minuten later bewusteloos uit het water gehaald. De jongen werd gereanimeerd, maar overleed diezelfde nacht in het ziekenhuis.

Na drie jaar onderzoek komt de Mechelse procureur tot de conclusie dat door alle betrokkenen, zowel redders als begeleiders, fouten zijn gemaakt. Volgens de procureur zijn er fouten gemaakt door redders en begeleiders, die volgens hem te laks waren in het toezicht.

Eén van die begeleiders gaf tijdens zijn ondervraging trouwens toe dat hij een boek had liggen lezen op het strand.

Zwembandjes

Een andere tekortkoming is dat de begeleiders de kindjes die niet konden zwemmen, maar lieten spelen en geen zwembandjes aandeden. Ook dat is volgens de aanklacht een gebrek aan voorzichtigheid. De openbare aanklager wees ook op het tekort aan redders tegenover het groot aantal strandliggers. De directie van De Nekker beweert dat de Vlaamse richtlijn duidelijk was gecommuniceerd aan de redders.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio