© Photo News

Ferrari-voorzitter kondigt na 23 jaar afscheid aan

Ferrari-topman Luca Cordero di Montezemolo heeft woensdag zijn afscheid als voorzitter van de Italiaanse autoconstructeur en Formule 1-renstal Ferrari aangekondigd. Dat staat te lezen in een communiqué van de FIAT-groep. De 67-jarige Italiaan houdt het op 13 oktober voor bekeken en wordt opgevolgd door Sergio Marchionne, gedelegeerd bestuurder bij Fiat.

Montezemolo staat al bijna 23 jaar aan het roer bij Ferrari, maar er werd de voorbije dagen al flink gespeculeerd over zijn aftreden. Eerder deze week meldden diverse media dat zijn positie onhoudbaar was geworden. Hij zou overhoop liggen met Marchionne, die Ferrari wil inzetten als wapen in de strijd met andere fabrikanten van luxeauto’s. Montezemolo wilde echter met een beperkt aanbod vasthouden aan de exclusiviteit van het merk.

Ook de tegenvallende resultaten van ‘La Scuderia’ in de Formule 1 hadden Montezemolo onder druk gezet. De thuisrace op het circuit van Monza liep afgelopen weekend uit op een fiasco. De bolide van Fernando Alonso hield er na 29 ronden mee op, terwijl zijn Finse ploeggenoot Kimi Räikkönen slechts als negende de finishvlag passeerde. Ferrari heeft al sinds 2007 geen wereldkampioen geleverd, terwijl de constructeurstitel een jaar later voor het laatst werd gewonnen.

Ferrari pakte al vijftien wereldtitels en zestien constructeurstitels en is al ruim een halve eeuw een van de toonaangevende F1-renstallen. In de huidige WK-stand staat Alonso vijfde, op 117 punten van leider Nico Rosberg (Mercedes). Räikkönen is tiende. In de stand bij de constructeurs moet Ferrari Mercedes, Red Bull Racing-Renault en Williams-Mercedes voor zich dulden.

Meer F1-nieuws op F1journaal.be:

Meer sportnieuws