© BELGA

‘Langer openhouden van Tihange I kostte 600 miljoen euro’

Het langer openhouden van Tihange 1 heeft 600 miljoen euro aan investeringen gekost. Daar heeft ontslagnemend staatssecretaris voor Energie Cathérine Fonck de federale onderhandelaars woensdag op gewezen op RTBF-radiozender La Première.

hrt

In het kader van de onderhandelingen over de vorming van een nieuwe federale regering overwegen N-VA, CD&V, MR en Open VLD naar verluidt om Doel I en Doel II langer open te houden. De sluiting van de centrales was gepland voor volgend jaar.

‘Het is niet zo eenvoudig om de twee oudste reactoren langer in werking te houden. De kwestie van nucleaire veiligheid stelt zich’, reageert Fonck (CDH) woensdag. ‘Dat vraagt zeer belangrijke investeringen. Er zijn verscheidene maanden nodig om alles technisch voor te bereiden, terwijl Doel I en Doel II in februari en oktober 2015 zouden moeten sluiten.’

De federale onderhandelaars buigen zich ook over een nieuw vliegplan. Het is geen verrassing dat Fonck, ook bevoegd voor Mobiliteit, een moratorium op de vliegroutes van haar voorganger Melchior Wathelet ‘niet de goede oplossing’ vindt. Daardoor zou de grootste concentratie vluchten opnieuw boven het oosten van Brussel en de Oostrand vliegen. Fonck herhaalde haar pleidooi voor “globale oplossing”, met een verbod op nachtvluchten en een heroriëntering van vluchten naar de noordelijke rand van Brussel en ten oosten van de luchthaven.