© BELGA

Hogescholen pikken geen besparingen

De hogescholen willen niet de dupe zijn van de besparingen in het (hoger) onderwijs en vragen met aandrang om de financiering van de hogescholen niet te laten dalen. In een opiniestuk in De Standaard wijzen Toon Martens en Marc Vandewalle, respectievelijk voorzitter en secretaris-generaal van de Vlaamse Hogescholenraad (Vlhora), onder meer op het feit dat hogeschoolstudenten minder kosten dan die van de universiteiten.

Belga

In 2013 kostte een hogeschoolstudent de overheid 5.938 euro per jaar, bijna 2.000 euro minder dan een universiteitsstudent en 3.500 euro minder dan de gemiddelde leerling uit het middelbaar onderwijs.

Ondanks stijgende loon- en andere kosten is dat bedrag de jongste vijf jaar met 900 euro per student gedaald. Omdat ze niet kunnen putten uit middelen voor onderzoek, dreigen de hogescholen de bezuinigingen harder te voelen dan de universiteiten.

Vlhora wijst er ook op dat de helft van de hogeschoolstudenten een opleiding volgde tot een knelpuntberoep of in een wetenschappelijke of technologische richtingen, de zogenaamde Stem-opleidingen. “Met elke besparing in de hogescholen schiet de regering zichzelf in de voet”, schrijven Martens en Vandewalle.