Legendarisch scheepswrak na 170 jaar teruggevonden

Canadese onderzoekers hebben een schip teruggevonden dat al sinds 1845 vermist was. Het gaat om een wrak dat meevoer met de Franklin expeditie, een ontdekkingsreis met twee schepen onder leiding van Sir John Franklin. De expeditie moest nagaan of er in het uiterste noorden van Canada een scheepsroute was tussen de Atlantische en de Stille oceaan. Maar in 1845 liepen de schepen vast in het ijs. 128 crewleden stierven van honger en dorst. In al die jaren werd er nooit een spoor naar hen of hun schepen gevonden. Tot nu dus. 'Deze ontdekking lost een jarenlang mysterie op', zei de Canadese premier Stephen Harper.

Over de verdwenen schepen van de Franklin expeditie circuleerden de wildste verhalen, onder andere over kannibalisme. Of de bemanningsleden elkaar echt hebben opgegeten is nog niet zeker, maar mogelijk biedt de ontdekking van een van de wrakken ook daar een antwoord op.

Het wrak werd ontdekt met een van op afstand bediende duikboot op amper 11 meter diepte. Het houten schip is in al die jaren grotendeels intact gebleven.