© Patrick De Roo

Nynas stopt activiteiten in België

Het Scandinavische Nynas sluit zijn Belgische verkoopdienst voor bitumen. Zowat vijftig bedienden verliezen daardoor hun job. De bonden vrezen ook voor gevolgen bij bitumenproducent ATPC.

PVB

Op een bijzondere ondernemingsraad deelde de directie van de Scandinavische groep Nynas dinsdag haar intentie mee om de verkoop van bitumenproducten in continentaal Europa te stoppen: bitumen – het zwaarste product in de raffinage van olie – wordt vooral gebruikt in asfalt voor wegenbouw en dakbedekkingen, twee sectoren die zuchten onder de crisis.

Die commerciële activiteit van Nynas gebeurt vanuit ons land met een hoofdzetel in Zaventem (veertig bedienden) en een labo in de haven van Antwerpen (tien medewerkers).

Nynas heeft nu de Renaultprocedure opgestart en hoopt tegen het jaareinde die onderhandelingen te kunnen afronden. Zowat vijftig jobs staan op de tocht.

“Wij verkopen bitumen in de Benelux, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, ... Maar de business kent al jaren problemen”, zegt Kurt Wynendaele, verantwoordelijk voor de activiteiten in continentaal Europa. “Uiteindelijk bleek geen duurzame oplossing mogelijk. Daarom de intentie tot sluiting.”

Nynas zelf zegt in een mededeling dat het alles zal doen om de negatieve gevolgen voor de werknemers te verzachten.

Aan vakbondszijde reageert LBC-secretaris Rik Van Reeth ontgoocheld: “Wij wisten dat er op Europees vlak herstructureringen aankwamen, maar een sluiting hadden we niet verwacht.”

MEER OVER Haven Antwerpen