© GVA

Nieuw VB-boegbeeld staat voor enorme uitdaging

Voor de politieke partijen die niet werden uitgenodigd voor regeringsonderhandelingen is het zomerreces nu voorbij. Dat gaat gepaard met personeelswissels aan de top.

Lex Moolenaar

Bij Groen kondigde Wouter Van Besien al aan dat hij het voor bekeken houdt als voorzitter. En bij Vlaams Belang stelde gisteren Tom Van Grieken zich kandidaat om Gerolf Annemans op te volgen.

Van Grieken is pas 27. Als hij van zijn partijraad de job krijgt, wordt hij de jongste partijvoorzitter ooit in dit land. Jonger nog dan Guy Verhofstadt, die destijds ‘Baby-Thatcher’ werd genoemd. Van Grieken is al ‘Baby-Dewinter’ gedoopt. Hij vertoont fysieke gelijkenissen met de jonge Filip Dewinter van weleer, en ook zijn cassante manier van debatteren is herkenbaar.

De beslissing van Van Grieken is moedig en misschien zelfs overmoedig, want het VB staat er niet goed voor. Op 25 mei is de partij gereduceerd tot een dwerg die in Vlaanderen geen zes procent van de stemmen meer haalt. Ooit oogstte ze een derde. Maar de voorbije jaren is de VB-korf bijna helemaal leeggegeten door de N-VA.

Aan de andere kant biedt dat natuurlijk ook perspectieven. Als de N-VA haar kiezers de komende jaren teleurstelt met haar deelname aan de verschillende regeringen, dan kan Vlaams Belang bij de verkiezingen van 2018 en 2019 misschien terugslaan. Tegen die tijd is de rol van de aloude coryfeeën Dewinter en Annemans grotendeels of volledig uitgespeeld. Van Grieken is dan nog een prille dertiger, maar hij heeft dan toch al een pak ervaring kunnen opdoen in zijn partij en in het Vlaams Parlement. In die zin is dit een logische wending.

Eens te meer komt het nieuwe VB-boegbeeld uit het Antwerpse. Uit Mortsel, meer bepaald. En eens te meer kondigt een nieuwe VB-topman aan dat hij de stijl van zijn partij wil veranderen en het programma wil verbreden tot méér dan communautaire standpunten en vreemdelingenkwesties.

We zullen zien. In elk geval betekent de eventuele keuze voor Van Grieken voor het VB het begin van een nieuw tijdperk. Overigens: ook Dewinter en Annemans waren destijds nog piepjong toen ze hun opwachting maakten in de nationale politiek.

MEER OVER Ons standpunt