© blg

Minstens 10 euro als u Duitsland binnenrijdt

Als het van de Duitse minister van Transport Alexander Dobrindt afhangt, betaalt u vanaf 2016 minstens 10 euro als u over eender welke Duitse weg rijdt. De taks treft enkel buitenlanders, omdat Duitsers de taks zouden kunnen aftrekken van hun wegenbelasting.

jom

De Duitse CSU-minister Alexander Dobrindt heeft meer details bekendgemaakt over de tolheffing die hij wil invoeren vanaf 1 januari 2016. Een heffing voor vrachtwagens bestaat al in Duitsland. Daar zou een wegenvignet bijkomen voor alle personenwagens. Opvallend: de heffing is er eigenlijk alleen voor buitenlandse bestuurders, want Duitse chauffeurs kunnen de taks aftrekken van hun belastingen.

Of het effectief zover komt, valt nog af te wachten. De nieuwe regels zouden in strijd zijn met de Europese wetten, die een gelijke behandeling van alle Europeanen voorschrijven. ‘Ik begrijp dat Duitsland de gebruiker wil laten betalen voor het onderhoud van de wegen’, zei Europees Commissaris voor Transport Siim Kallas in een mededeling. ‘Maar iedereen (dus ook de Duitsers, nvdr.) moet zijn duit in het zakje doen. Het kan niet de bedoeling zijn buitenlandse bestuurders te viseren.’ De Nederlandse minister van Transport Melanie Schultz (VVD) heeft, onder druk van de Nederlandse grensgemeenten, aan de Europese Commissaris gevraagd om de Duitse plannen te toetsen aan de Europese wetten.

Het plan vermeldt trouwens drie vignetten. Het goedkoopste kost 10 euro en is 10 dagen geldig. Het duurste is een jaar geldig en zou ongeveer 90 euro kosten. De prijs is afhankelijk van de grootte van de wagen en de uitstoot.