© Mia Uydens

© rr

© rr

© rr

1 / 4

Meer dan 300 jaar oude gesloopte hoeve wordt heropgebouwd

De 18de eeuwse historische Ganzenputhoeve in Westmalle is gesloopt. Volgens dokter Sam Vermeire en vader Etienne uit Oostmalle was de toestand te slecht om ze nog te restaureren. Ze beloven de hoeve steen voor steen te heropbouwen.

KMa

De witte hoeve, op de hoek van de Antwerpsesteenweg en de Ganzenkuil, was geen beschermd monument maar stond wel op de VIOE-lijst van waardevol onroerend erfgoed. Dat betekent onder meer dat er een speciale stedenbouwkundige vergunning nodig is om ze te slopen. “Uit grondig onderzoek bleek dat de boerderij in een belabberde toestand verkeerde. Bij het oppakken van een steen brak die bij wijze van spreken direct in twee. Daarom opteerden we samen met aannemer Ageres voor een volledige afbraak, gevolgd door een heropbouw volgens het origineel concept. Er zijn grote foto’s en detailfoto’s gemaakt, zodat arbeiders het kunnen heropbouwen”, vertelt Sam Vermeire. “De hoeve wordt nadien geïntegreerd in onze artsenpraktijk.”

Het feit dat het meer dan driehonderd jaar oude boerenhuis in één dag tijd met de grond werd gelijkgemaakt, deed sommige Mallenaars schrikken. Koen Govaerts van aannemer Ageres, die bekend staat voor bouwen met respect voor leefmilieu en bestaande structuren, zegt dat ze over alle nodige vergunningen beschikken. “Alles is gebeurd na overleg en in samenspraak met het gemeentebestuur van Malle”, vervolgt Govaerts.

Schepen van Ruimtelijke ordening Paul Van Ham (N-VA) bevestigt dat: “Alleen het regularisatiedossier, dat principieel is goedgekeurd, moet nog de administratieve molen doorstaan.”

Bij Ageres wijst Govaerts erop dat de het hoevetje geen funderingen had. “Als aannemer ben ik verplicht gebouwen af te leveren die qua veiligheid en stabiliteit tiptop zijn. Het uitzicht van vroeger keert na de heropbouw terug, maar het interieur wordt aangepast aan de nieuwe functie van artsenpraktijk.”Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio