© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

1 / 20

Koningin Mathilde woont religieus congres op Grote Markt bij

Op de Grote Markt in Antwerpen hebben enkele duizenden mensen dinsdagavond de slotceremonie van het religieuze congres ‘Vrede is de toekomst’ bijgewoond. Onder de aanwezigen waren naast de meeste van de 350 vertegenwoordigers van de verschillende wereldgodsdiensten die aan het eigenlijke congres deelnamen ook onder meer koningin Mathilde, ondervoorzitter van het Europees Parlement Antonio Tajani en Antwerps gouverneur Cathy Berx aanwezig.

Het congres is een jaarlijks initiatief van de christelijke lekenbeweging Sant’Egidio, die op deze manier een door paus Johannes Paulus II in 1986 in Assisi gestarte traditie van overleg tussen godsdiensten wil voortzetten. De centrale boodschap van deze editie met Antwerpen als gaststad was dat die godsdiensten nog meer moeten samenwerken en zich niet mogen laten meeslepen in regionale conflicten. “Een oorlog kan nooit heilig zijn, enkel vrede kan dat zijn”, verwoordde Sant’Egidio-stichter Andrea Riccardi het dinsdagavond nogmaals. “We hebben hier de stemmen van eeuwenlange godsdienstige tradities te gast gehad om dat te beamen.”

Riccardi opperde voorts dat het idee van wereldvrede geen utopie hoeft te zijn. “Honderd jaar geleden woedde hier een wereldoorlog, waarom zou er nu geen wereldvrede kunnen zijn?”

Het congres werd afgesloten met een algemeen vredesappel, voorgelezen door twee jongeren en vervolgens ook in de vorm van een officieel document overhandigd aan een groep kinderen, als symbool voor de volgende generatie. “Wij zeggen tot de jonge generaties: laat je niet misleiden door het droevige realisme van wie zegt dat dialoog en gebed tot niets dienen”, klonk het. “Het geweld kan gestopt worden.”

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio