© REUTERS

Rutte: ‘Onderzoekers keren zo snel mogelijk terug naar rampplek MH17’

Het tussentijdse rapport over de ramp met vlucht MH17 in Oekraïne is een belangrijke tussenstap, maar er is nog een lange weg te gaan om stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen te bergen en om helderheid te bieden over de toedracht en de schuldigen. Zo heeft de Nederlandse premier Mark Rutte gereageerd na de voorstelling van het eerste rapport van de Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV).

Jta

Een van de betrachtingen is om ter plaatse verder onderzoek te kunnen uitvoeren. ‘Wij blijven er, samen met de andere getroffen landen, alles aan doen om terug te gaan naar de rampplek en af te maken waar we aan begonnen zijn’, aldus Rutte. ‘Als de veiligheidssituatie het maar even toelaat, staan onze mensen klaar om af te reizen.’

De leider van het onderzoeksteam, Pieter-Jaap Aalbersberg, zal alvast woensdag opnieuw naar Oekraïne gaan.

Rutte verwelkomt het tussentijds rapport als ‘een tussenstap die ons zeker verder helpt op de weg die voor ons ligt’ en benadrukt de zorgvuldigheid ervan.

‘Alle onafhankelijke internationale deskundigen die aan het onderzoek hebben meegewerkt, zijn het over die feiten eens en het is goed dat we nu onder andere weten dat de vlucht normaal verliep, tot het moment dat er van buitenaf een inslag plaatsvond’, aldus Aalbersberg.

‘Stap voor stap werken de deskundigen richting onweerlegbare conclusies’, voegt Rutte nog toe. ‘We zijn het aan de nabestaanden verplicht het uiterste te doen om stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen te bergen, om helderheid te bieden over de toedracht en om schuldigen ter verantwoording te roepen.’

De definitieve conclusies van de Onderzoeksraad worden in de loop van 2015 verwacht.

Vastgoed

Jobs in de regio