© BELGA

Europa stelt sancties tegen Rusland enkele dagen uit

De verscherpte sancties tegen Rusland treden pas ‘in de komende dagen’ in werking. Dat heeft Europees Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy maandag meegedeeld. ‘Dit zal tijd laten voor een analyse van de implementatie van het staakt-het-vuren en het vredesplan’, zo voegde hij toe.

llo

Van Rompuy meldde maandagavond in een verklaring dat de lidstaten via een geschreven procedure de verscherpte sancties tegen Rusland hebben goedgekeurd.

‘De inwerkingtreding via de publicatie in het Europees Publicatieblad zal plaatsvinden in de komende dagen. Dat zal tijd laten voor een analyse van de implementatie van het staakt-het-vuren en het vredesplan’, zo staat in de mededeling. ‘Afhankelijk van de situatie op het terrein’ kunnen de sancties volgens de mededeling ‘geheel of gedeeltelijk’ herzien worden.

Oorspronkelijk was het de bedoeling de verscherpte economische sancties eerder op de dag te bekrachtigen en dinsdag te publiceren. Maandagavond kwamen de ambassadeurs van de lidstaten echter onverwacht opnieuw bijeen. De Finse premier Alexander Stubb had zijn bezorgdheid geuit over de onrechtstreekse gevolgen en mogelijke Russische tegenmaatregelen. Hij noemde het tijdsschema ‘zeer ambitieus’.

De nieuwe sancties versterken volgens Van Rompuy de economische sancties van eind juli en zijn bedoeld om een koerswijziging te bekomen van Rusland, dat ‘destabiliserende acties’ onderneemt in het oosten van Oekraïne. Op een Europese top in Brussel veroordeelden de staatshoofden en regeringsleiders eind augustus ‘de instroom van strijders en wapens vanuit Rusland naar het oosten van Oekraïne’ en ‘de agressie van Russische gewapende strijdkrachten op Oekraïens grondgebied’.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER