Harvard ontvangt met 350 miljoen dollar grootste schenking ooit

Foto: John Phelan

Harvard ontvangt met 350 miljoen dollar grootste schenking ooit

Print

De prestigieuze Amerikaanse universiteit Harvard heeft haar grootste schenking ooit bekendgemaakt. Een door een rijke familie uit Hongkong gecontroleerde stichting heeft de universiteit 350 miljoen dollar (ruim 250 miljoen euro) geschonken. Dat heeft de universiteitskrant The Harvard Crimson maandag gemeld.

De stichting wordt geleid door de broers Ronnie en Gerald Chan. Gerald studeerde in de jaren 70 in Harvard. De schenking is bestemd voor de Harvard School of Public Health. Drew Gilpin Faust, voorzitter van de universiteit, zei dat de schenking door de Morningside Foundation een diepgaand effect zal hebben op die afdeling van Harvard, die zo een stabiele financiële basis krijgt. Verder zal de Harvardafdeling meer mogelijkheden hebben om studenten meer financiële hulp te geven en haar programma’s in verschillende domeinen uit te breiden.

De schenking zal gebruikt worden om het onderzoek in vier domeinen te financieren: pandemieën, schadelijke omgevingen (waarmee onder meer vervuiling en geweld bedoeld wordt, red.), armoede en humanitaire crisissen en falende gezondheidssystemen.

De twee broers die de stichting leiden, staan aan het hoofd van een vastgoedgroep die actief is in Hongkong en elders in China en een durfkapitaalbedrijf. De school zal hernoemd worden naar hun vader, T.H. Chan.

Er zijn slechts zes nog hogere schenkingen gegeven aan Amerikaanse universiteiten, schrijft The New York Times. De universiteit maakte niet bekend wanneer en in welke vorm het bedrag geschonken wordt. Grote schenkingen worden vaak over verschillende jaren gespreid en kunnen ook deels uit vastgoed bestaan.

MEEST RECENT