FIFA-baas Blatter wil revolutie in spelregels

Foto: pn

FIFA-baas Blatter wil revolutie in spelregels

Print

In het kader van zijn kandidaatstelling om zichzelf op te volgen als voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA, heeft de Zwitser Sepp Blatter (78) een opmerkelijke uitspraak gedaan. De nochtans oerconservatieve Blatter kondigde aan te denken aan een systeem met videorefs. Volgend jaar zou het al in première kunnen gaan.

‘Bedoeling is om elke voetbaltrainer één of twee keer per helft de mogelijkheid te geven een beslissing van de scheidsrechter aan te vechten. Dit mogen zij wel enkel doen als het spel stilligt’, aldus Blatter. ‘De trainer en de scheidsrechter kunnen dan op een beeldscherm de beelden bekijken. Dan kan de scheidsrechter beslissen om zijn beslissing al dan niet te herzien. Hetzelfde systeem als er nu bijvoorbeeld bij tennis gebruikt wordt, dus’, vertelde de Zwitser. ‘Misschien kan het WK U20 in Nieuw-Zeeland volgend jaar als testcase dienen’, liet hij een ballonetje op. ‘Maar dat de wedstrijden in kwestie op televisie worden uitgezonden, is uiteraard noodzakelijk.’

De FIFA stelde ook januari/februari 2022 en november/december 2022 voor als speelperiodes voor het WK in Qatar. Dat maakte de FIFA maandag bekend.

Volgens de FIFA moet het toernooi afgewerkt worden in 2022. Het oorspronkelijke idee om het WK in juni/juli te laten doorgaan botste de afgelopen maanden op heel wat verzet, gezien de extreme hitte in die periode. Bijgevolg nodigde de FIFA alle stakeholders uit om mee te zoeken naar alternatieve data.
 
Eerder beloofde Blatter al dat het WK niet in het vaarwater zou komen van de Winterspelen, die op 9 februari van start gaan, waardoor de periode november/december waarschijnlijker lijkt.
Later dit jaar staan bijkomende gesprekken gepland over de speeldata. In maart 2015 zal het Uitvoerend Comité van de FIFA de knoop doorhakken.
MEER VOETBALNIEUWS