Eerste overleg bij Delhaize levert niets op

Foto: BELGA

Eerste overleg bij Delhaize levert niets op

Print

De eerste onderhandelingsronde over de herstructurering bij Delhaize heeft geen resultaat opgeleverd. Volgens de bonden geeft de directie de indruk niet tot compromissen bereid te zijn.

De vakbonden zaten maandag de hele dag samen met de directie. Maar de bonden vinden dat ze geen voldoende antwoorden op hun vragen kregen.

Delhaize stelde begin juni een groot besparingsplan voor. Dat zou tot 2.500 van de 15.000 jobs kosten en zo’n 14 winkels zouden de deuren sluiten. Het overgebleven personeel zou minder gunstige arbeidsvoorwaarden krijgen, zoals het beperken van de bestaande pauzes.

De vakbonden waren bij de onderhandelingen van vandaag vooral gealarmeerd door het feit dat Delhaize aangaf dat het plan aanvaarden, geen jobs zou redden. De 2.500 jobs worden sowieso geschrapt. ‘Waarom zouden de mensen inleveren als dit geen banen redt’, vroegen Veerle Verleyen (LBC) en Jan De Weghe (BBTK) zich af. Ze gaan nu hun achterban informeren.

Ondanks dat de aankondiging al van begin juni dateert, beginnen de gesprekken over de herstructurering nu pas. Op 22 september is de volgende vergadering in het kader van de wet Renault gepland. Het lijkt erop dat de hele procedure lang kan aanslepen.