© GVA

Leve de bisschop van Antwerpen

Johan Bonny, de bisschop van Antwerpen, heeft een daad gesteld die het verdient om in de geschiedenisboeken te worden opgenomen. In de aanloop naar de Vaticaanse synode van oktober over het gezin, wil Bonny heilige huizen slopen over echtscheiding, anticonceptie, homoseksualiteit en kunstmatige inseminatie.

Lex Moolenaar

Hij verwoordt daarmee wat vele miljoenen mensen - al dan niet gelovig - al decennia denken, maar het vergt moed voor een bobo van de kerk om daarvoor ook op de barricade te gaan staan.

Het pleidooi van Bonny had ook van een bisschop van om het even welke andere West-Europese grootstad kunnen komen. Zeker in tijden waarin de islam zich zo nadrukkelijk manifesteert, is er bij veel mensen behoefte aan een katholieke kerk die functioneert volgens de normen en waarden van de 21ste eeuw. De pausen Johannes Paulus II en Benedictus XVI hadden daar weinig of geen boodschap aan.

Paus Franciscus wel. Zijn aantreden heeft binnen de kerk kansen op vernieuwing gecreëerd die we niet meer hebben gezien sinds het Tweede Vaticaans Concilie in 1965, waar de slotsom was dat het Vaticaan moest luisteren naar het volk alvorens zijn morele wetten te schrijven.

De actie van Johan Bonny zal ongetwijfeld gevolgen krijgen. De bisschop van Antwerpen weet wat hij doet. Hij heeft uitstekende contacten in het Vaticaan en zijn timing is perfect. Des te meer omdat op dit eigenste moment uitgerekend Antwerpen nu het decor is van Peace is the future, het jaarlijkse driedaagse evenement waar alle grote wereldreligies elkaar ontmoeten. Daarna hebben alle kerkleiders overal ter wereld nog een maand de tijd om zich te bezinnen over de extreem belangrijke en tegelijk zeer controversiële standpunten die Bonny op het best mogelijke moment op de tafel heeft gelegd.

Wij zijn enorm trots op onze bisschop. Uit eigen ervaring wisten we al dat deze nieuwkomer uit West- Vlaanderen een man is die zijn religieuze overtuigingen kan koppelen aan een groot realiteitsbesef. Nu weten we ook dat hij met die kwaliteiten misschien wel geschiedenis kan schrijven. We gunnen het hem van harte.

Vastgoed

Jobs in de regio