Oppermachtige Serena Williams pakt zesde titel op US Open

Print
Serena Williams heeft voor de zesde keer in haar carrière en voor het derde jaar op rij de eindzege op de US Open op zak gestoken. De Amerikaanse topfavoriete haalde het in de finale van het vierde en laatste grandslamtoernooi van het seizoen in twee sets van 's werelds nummer elf, de Deense Caroline Wozniacki. Na 1 uur en 15 minuten stonden de 6-3, 6-3 setstanden op de tabellen in het Arthur Ashe Stadium in New York.

US Open: programma, LIVE en uitslagen

De 32-jarige Amerikaanse won de US Open eerder ook al in 1999, 2002, 2008, 2012 en 2013. In 2001 en 2011 was ze er verliezend finaliste. In totaal heeft de jongere zus van Venus nu al achttien grandslamtitels op haar palmares staan. Daarmee komt ze op gelijke hoogte met Chris Evert en Martina Navratilova. De Duitse Steffi Graf is recordhoudster met 22 grandslamzeges.
 
Haar eindwinst in The Big Apple is een opsteker voor Williams, want dit jaar deed ze het verre van uitstekend op de Grand Slams. Op de Australian Open strandde ze in de vierde ronde, op Roland Garros werd ze al in de tweede ronde uitgeschakeld en op Wimbledon raakte ze niet verder dan de derde ronde.
Voor ex-nummer één Wozniacki, die nog geen enkel grandslamtoernooi kon winnen, was het haar tweede finale op de US Open, na die in 2009. Ze verloor toen van Kim Clijsters.
Williams en Wozniacki stonden eerder al negen keer tegenover mekaar, de Amerikaanse leidt nu al met 9-1.

Williams: 'Hier wacht ik al lang op'

'Nummer 18. Ik wacht er al sinds het begin van het jaar op. Eigenlijk geloofde ik niet dat het dit seizoen nog zou lukken', reageerde de Amerikaanse, die op de andere grandslamtoernooien in 2014 verrassend geen enkele keer de kwartfinales haalde. 'Dit is een hele eer en het voelt zo goed. Ik ben bijna sprakeloos. Ik ben zo dankbaar dat ik dit jaar toch nog een grandslam beet heb.'

De finale vond het nummer 1 van de wereld 'niet gemakkelijk': 'Caroline begon steeds beter te spelen. De punten werden langer en ik moest steeds meer lopen. Dus makkelijk was het allerminst.'

Wozniacki: 'Niet leuk tegen Serena'

Net als in 2009 tegen Kim Clijsters stond Wozniacki na afloop van de finale in het verliezende kamp. De Deense had echter geen moeite om zich bij het verlies neer te leggen. 'Wanneer Serena haar spel kan spelen, is het niet leuk om tegen haar op de baan te staan. Ze is zo sterk. Ze heeft een sterke service en zet meteen druk.'

Wozniacki startte naar eigen zeggen nerveus. 'Ik had wel een wedstrijdplan maar vanaf de eerste bal maakte ze het mij moeilijk. Serena was vandaag gewoon beter.'

Serena domineert in post-Belgisch tijdperk

Als we de winnaressen van de laatste tien edities van het enkelspel bij de vrouwen op de US Open in New York bekijken, dan valt de dominantie van Serena nog meer op. Die kwam er wel pas na het Belgisch tijdperk met Kim Clijsters en Justine Henin, dier er (samen) ook vier keer wonnen.

2014: Serena Williams (VSt)
2013: Serena Williams (VSt)
2012: Serena Williams (VSt)
2011: Samantha Stosur (Aus)
2010: Kim Clijsters (BEL)
2009: Kim Clijsters (BEL)

2008: Serena Williams (VSt)
2007: Justine Henin (BEL)
2006: Maria Sharapova (Rus)
2005: Kim Clijsters (BEL)

Met 18 grandslamzeges komt Serena in de geschiedenisboeken (voorlopig) naast topspeelsters als Chris Evert en Martina Navratilova.  Een overzicht van de meest gelauwerde speelsters op de Grand Slams:

1. Margaret Court (Aus) 24 titels
2. Steffi Graf (Dui) 22 (+)
3. Helen Wills Moody (VSt) 19
4. Martina Navrilova (VSt) 18 (+)
. Chris Evert (VSt) 18 (+)
. Serena Williams (VSt) 18 (+)
7. Billie Jean King (VSt) 12 (+)
8. Monica Seles (Ser/VSt) 9 (+)
. Maureen Connolly Brinker (VSt) 9
10. Suzanne Lenglen (Fra) 8...

MEEST RECENT